شنبه ۱ دی ۱۴۰۳

بیانیه داوران جشنواره

 

بیانیه گروه بازی و سرگرمی

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
سرگرمی دارای زیرمجموعه‌های متفاوت است که انواع بازی (از قبیل فکری و جسمی) شاخه‌ای از آن محسوب می‌شود. بازی و سرگرمی نیاز اولیه و ضروری کودکان است و هرچه امکان پرداختن آن‌ها به بازی‌های سالم و سازنده بیش‌تر باشد، فکر و ذهن و جسم آن‌ها بهتر پرورش می‌یابد و خصوصیت‌های اجتماعی آن‌ها بهبود می‌یابد. به طور کلی بازی‌ها و سرگرمی‌ها نقش جدی‌ای در امر تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان دارند که متاسفانه در فرآیندهای آموزشی به‌خصوص در مدارس کمتر به آن توجه شده و مورد غفلت قرار می گیرد. با توجه به مزایای فراوان بازی و سرگرمی‌های مناسب برای کودکان که به برخی از آنها در بالا اشاره شد، اهمیت کتاب‌های مربوط به بازی و سرگرمی کودکان و نوجوانان مشخص می‌شود. با توجه به کمبود کتاب‌های مناسب، لازم است ناشران به تولید کتاب‌های متنوع و با کیفیت در این حوزه اقدام نمایند تا مخاطبان در انتخاب کتاب مورد علاقه‌ و مناسب با شرایط خود حق انتخاب بیشتری داشته باشند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
در این دوره از جشنواره، گروه داوران پس از بررسی 41 کتاب راه یافته به مرحله‌ی نهایی به نتایج زیر دست یافتند. لازم به ذکر است که نود درصد مخاطبان این کتاب‌ها کودکان و نوجوانان و تنها ده درصد مخاطبان مربیان و سایر بزرگسالان هستند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
* افزایش کتاب‌هایی که به مرحله‌ی نهایی راه یافته‌اند. * حضور نویسندگانی که با تجارب زیسته‌ی خود اقدام به نوشتن کتاب‌های تالیفی در حوزه‌ی بازی و سرگرمی می‌کنند؛ * تلاش برخی ناشران برای تولید کتابهای تألیفی متناسب با فرهنگ بومی؛
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
*** کمبود شدید کتاب‌های بازی و سرگرمی متناسب با فرهنگ ایرانی-اسلامی مخاطبان؛ *** غلبه‌ی کمّی کتابهای ترجمه بر کتاب‌های تألیفی؛ *** رعایت نکردن تناسب سطح دشواری سرگرمی‌ها با گروه سنی اعلام شده بر روی جلد کتاب؛ *** وجود ایرادهای ویرایشی نسبتاْ فراوان؛ *** نبود پیشگفتار و مقدمه‌ی روشنگر در برخی آثار؛ *** نبود نمایه به خصوص در کتاب‌هایی که مرجع محسوب می‌شوند و حتماً باید نمایه داشته باشند. *** بازی و سرگرمی کاربردها و کارکردهای وسیعی دارد؛ آثار ارائه شده در این دوره فقط برخی از حوزه های شناختی و عملکردی بازی و سرگرمی پوشش داده است در حالیکه زمینه کار در بسیاری از این حوزه ها وجود دارد.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
۱. حوزه بازی و سرگرمی به شدت نیازمند تولید آثاری است که به مبانی نظری و جایگاه علمی بازی و سرگرمی در آموزش و پرورش کودک و نوجوان بپردازد. توجه به رویکرد ایرانی اسلامی در تولید آثار ناظر بر مبانی نظری ضروری است. ۲. به دلیل عدم فعالیت گسترده رشته دانشگاهی در حوزه بازی و سرگرمی، این حوزه نیازمند بررسی کلان و تولید آثار دانشگاهی و پژوهشی است. 3. با توجه به نقش تعیین‌کننده‌ی بازی و سرگرمی در امر تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان، توجه و گرایش مؤسسات آموزشی و تربیتی به ویژه مدارس به کتاب‌های بازی و سرگرمی از یک سو باعث پربار شدن آموزش‌های آنها و از سوی دیگر باعث ترغیب ناشران به تولید اینگونه کتاب‌ها می‌شود. 4. برگزار کنندگان جشنواره می توانند با کمک محققان، نویسندگان و ناشران برای تولید اثر در حوزه بازی و سرگرمی به رفع خلاهای موجود در این حوزه کمک کند. 5. جشنواره فرصت بسیار مناسبی برای تعیین چشم انداز پیش رو در این حوزه است.

 

بیانیه گروه داوری پیش‌دبستانی، کتاب های آموزشی

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
خداوند مهربان را سپاسگزاریم که نعمت مقدس خدمت فرهنگی و آموزشی به کودکان کشور عزیزمان را به ما عطا بخشید. «وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِیمُ رَبِّ اجْعَلْ هَذَا بَلَدًا آمِنًا وَارْزُقْ أَهْلَهُ مِنَ الثَّمَرَاتِ مَنْ آمَنَ مِنْهُمْ بِاللَّهِ وَالْیوْمِ الْآخِرِ» (به یاد آورید) هنگامی را که ابراهیم عرض کرد: «پروردگارا! این سرزمین را شهر امنی قرار ده! و اهل آن را که به خدا و روز بازپسین، ایمان آورده‌اند- از ثمرات (گوناگون)، روزی و نعمت عطا کن» «بقرة-126» به مصداق آیه فوق، از نشانه های سرزمین پیشرفته، شاخص هایی است که زندگی مادی و معنوی انسان ها را تحت تاثیر قرار می دهد. در ادبیات توسعه نیز یکی از نشانگرهای جوامع توسعه یافته، افزایش درصد کودکان بهره مند از خدمات و تولیدات فرهنگی و آموزشی جامعه است. بر این اساس برنامه ریزی و سرمایه گذاری جهت توسعه کمی و کیفی منابع تربیتی و آموزشی استاندارد برای کودکان می بایست بعنوان یک برنامه ملی مورد توجه جدی مسئولین کشور قرار بگیرد. در ارائه این نوع از خدمات تخصصی، بهره گیری از آخرین دستاوردهای علمی و فرهنگ اصیل اسلامی و ایرانی حاکم بر جامعه، موفقیت های تربیتی را برای کودکان افزون و پایدار خواهد کرد. لیکن دستیابی به چنین جایگاهی بدون تولید محتوای آموزشی استاندارد ویژه کودکان و منابعی مناسب برای ارتقاء سطح دانش و مهارت مربیان و مراقبان کودکان میسر نیست. لذا تولید منابع متعدد، متنوع و مبتنی بر نظرات کارشناسان می تواند فرصت های بیشتر و بهتری را برای تحقق اهداف تربیتی و آموزشی کودکان کشور عزیزمان فراهم کند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
با بررسی مختصری از اهداف برنامه های تربیتی و آموزش در دوران اولیه کودکی می‌توان به کارکردهای حساس کتاب های تربیتی و آموزشی کودکان و مطابقت آن با علوم مختلف و مقایسه با وضعیت موجود کتاب های ارسالی به جشنواره پی برد. آنچه از این نوع بررسی ها حاصل می شود نشان می دهد منابع مورد نیاز کودکان باید در بر گیرنده فعالیتهایی باشند که به رشد مهارتهای جسمی و حرکتی، برانگیختن کنجکاوی، خلاقیت و پرورش توانایی های شناختی، نگرش های اجتماعی مطلوب، علاقه به خود، زندگی خانوادگی و هویت ملی و... بینجامند. در حال حاضر رویکردهای مختلفی در زمینه چگونگی تدوین و بهره مندی از کتاب برای کودکان پیش از دبستان وجود دارد که غالب ترین نگاه ها در زمینه کتابهای پیش دبستانی در برگیرنده انتظارات یادگیری از کودکان درباره موضوعات متعددی در حوزه نیازها و علائق آنان می باشد که از طریق فرصت های یادگیری متنوع و سازنده در اختیار کودکان قرار می گیرد. البته انعطاف در انتخاب محتوا با توجه به شرایط زمانی، مکانی، نقش والدین و نقش مربی و مراقب کودکان حتما وجود خواهد داشت. اما این موارد در بسیاری از منابع ارسالی به جشنواره مشاهده و استنباط نمی شود؛ که نتیجه آن تهدیدی جدی برای کیفیت تربیت کودکان خواهد بود. بنابراین در ارائه برنامه‌ها و فعالیت ها در قالب کتاب برای کودکان زیر شش سال نباید آنان را زیر بار سنگین آموزش های غیر کارشناسی قرار دهیم. لذا کتاب های آموزشی کودکان باید متناسب با سطح رشد، ارزش های اجتماعی و نیازها و علایق کودکان، طراحی و اجراء شوند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
بر اساس یافته های بررسی در حوزه کتاب های ارسالی به جشنواره، می توان به این نکته بعنوان یک نقطه قوت پرداخت که بعضی از موضوعات انتخابی برای تدوین کتاب های کودکان، برگرفته از شرایط امروزی جهان بوده و تلاش شده است که روش هایی در تدوین و اجرای مطالب کتاب ها بکار برده شود که مطابق با وضعیت خاص مردم در مقابله فرهنگی با انواع شرایط بحرانی باشد.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
لیکن با وجود تلاش برای بهره مندی از شرایط بحران بیماری مذکور و تبدیل آن به فرصت های تربیتی برای کودکان و مربیان در متن بعضی از کتاب ها، روش به کار گرفته شده مطابق با اصول تدوین کتاب برای دوره پیش از دبستان نمی باشد. از طرفی سطح پایین نگاه تدوین کنندگان به مسائل مرتبط با کودکان باعث کاهش کیفیت محتوایی کتاب ها شده است. از آنجا که هر کشوری از ارزش ها، هنجارها و قوانین خاص خود پیروی می کند و بر اساس اصولی که به آن باور دارد بسته به نوع وضعیت فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی خود و نگاهشان به آموزش و جایگاه کودک و خانواده، رویکردی را که به فرهنگ و اهدافشان نزدیکتر است انتخاب می کنند. لیکن این نوع ارزش ها را در تدوین کتاب های کودکان بسیار کمرنگ یافتیم. مانند: توجه به زندگی خانوادگی با اعضای کامل (مادر، پدر، فرزندان و...)، پوشش متناسب با عرف و شرع و...
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
در پایان لازم است؛ بر این نکته تاکید کنیم که قلب پاک کودکان، گوهری نفیس و آیینه‌ای روشن است که از هر گونه نقش و نگاری خالی است و در عین حال قابلیت پذیرش هر نقشی را دارد. پس اگر آنان را طبق اصول صحیح تعلیم و تربیت، به عادات و صفات نیک پرورش دهیم، به آن عادات خو گرفته، بر آن صفات رشد می‌کنند و با توجه به ویژگی های کودکان که هم دین و هم علم به آن قائل است؛ هدایت کودکان فقط از طریق پرورش صحیح و با استفاده از منابع آموزشی و تربیتی استاندارد میسر است. بر اساس یافته های علوم تربیتی از فطرت و علائق کودکان، در خصوص ویژگی های کتاب های مناسب کودکان می توان گفت در روش های تربیت و آموزش آنان؛ دو قالب کلی بازی و هنر از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین بهتر است محتوای آموزش مفاهیم به کودکان با اصول «غیر مستقیم» طراحی شده باشد و مطابق با رویکرد تفاوت های فردی، هر کودک به تناسب میزان تمایل و توان خود کشف و یاد بگیرد. بر این اساس از ناشران و مولفان و سایر افراد مرتبط با امور کتاب کودک، انتظار می رود؛ حال که اوج گرفتن و ارج نهادن بر نگاه معصوم نونهالان کشور عزیزمان را برگزیده اند، با برقرای ارتباط با مراجع علمی و تشکیل کمیته های تخصصی در حوزه کتاب کودک و منابع مجازی، ارتقاء سطح سلامت اجتماعی، روحی و جسمی انسان های کوچک در جامعه را هیچ‌گاه از یاد نبرده و با تلاش‌های مشفقانه و بی‌دریغ، در رشد اخلاقی و انسانیت آینده سازان میهن اسلامی مان، درخششی باشکوه‌تر داشته باشند و چه دستاوردی بالاتر از رضایتمندی ایزد منان. دست هایتان پر توان، اندیشه هایتان شکوفاتر و ستارگان آسمان قلب رئوفتان برای کودکان، درخشان تر باد . به امید استمرار و ارتقای این حضور سبز.

 

بیانیه گروه فنی و حرفه ای

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
ساماندهی منابع کمک آموزشی رسالتی شایسته و بایسته است. همانطور که نیروی انسانی و محتوای رسمی آموزشی نیازمند نظارت و پایش است و هر نوع خوراک فکری و آموزشی دانش آموزان نیز باید مورد رصد قرار گیرد تا از کیفیت مناسب برخوردار بوده و موجب تقویت و تحکیم برنامه درسی و بهبود آموزش در مخاطبان اعم از دانش آموزان و هنرجویان گردد. بخش ساماندهی منابع کمک آموزشی، مستقر در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی این رسالت خطیر را برعهده گرفته و هر سال کتاب‌های برتر را در نشریه فهرستگان و سامانه سامان‌کتاب، اطلاع رسانی می‌کند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
جشنواره کتاب رشد که به گام نوزدهم خود رسیده، محلی برای معرفی برگزیدگان تأیید صلاحیت شده در هر سال است. کتاب‌ها در این جشنواره در گروه‌های مختلف داوری، بررسی شده و آثار برگزیده و تقدیری اعلام می‌گردند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
گروه داوران کتاب‌های برق، کشاورزی و مکانیک در این دوره از میان 9 اثر که به جشنواره راه یافته بودند، با تاکید بر معیارهایی از جمله غنای مفاهیم، بدیع بودن موضوع، پرداخت مناسب، برانگیزانندگی مطالب، تشویق به روحیه پرسشگری، تقویت مستدل خوانی، احیای تفکر واگرا در مخاطبان، توجه به کیفیت نشر و بایستگی‌های فیزیکی و بصری، بررسی دقیق انجام داد.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
به طور کلی سطح کیفی آثار در این جشنواره به خصوص در بخش آثار تألیفی پایین‌تر از حد انتظار بود وکمیت آثار واصله نیز با افت مواجه شده بود. البته نمی‌توان از اثر پاندمی بیماری کرونا در این افت کمی و کیفی غافل بود. در پایان گروه داوری اثری را به عنوان برگزیده انتخاب ننمود و دو اثر تقدیری از این میان برگزید.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
به نظر می‌رسد توجه بیشتر سیاست گذاران و ناشران و مؤلفان به ارتباط با سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی پیش از تألیف و تهیه یک منبع کمک آموزشی ضرورت دارد و برگزاری دوره‌های آموزشی ویژه ناشران و مولفان در این عرصه می‌تواند نقش مؤثری را ایفا کند.

 

بیانیه گروه بهداشت و مدیریت خانواده 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
از پیامبر عظیم الشان اسلام روایت شده است: «هرکس در جستجوی دنیاست،باید دانش فرا گیرد و هرکس به آخرت دل بسته است،باید از علم بهره گیرد و هرکس دنیا وآخرت هردو را میخواهد، باز هم گریزی از دانش آموزی ندارد». ترویج کتابخوانی میان کودکان و نوجوانان، به معنای تلاش برای علاقه مند کردن آن ها به مطالعه و ایجاد عادت به مطالعه به عنوان یک برنامه ی روزانه است. اگر از سطح کلان به ترویج کتابخوانی نگاه شود ، راهبردی ملی و نیازمند توجه و برنامه ریزی برای حلقه های گوناگون کتاب و کتابخوانی است. این حلقه ها شامل تألیف، نشر، برپایی و تجهیز کتابخانه های عمومی و ... است. یک سوی این حلقه، دسترسی به کتاب های مناسب و ارزان و سوی دیگر آن، ایجاد انگیزه برای کتابخوانی است. کتاب امن ترین پناهگاه کودک و نوجوان است. اهمیت کتاب وقتی روشن تر می شود که بدانیم اگر عشق به مطالعه از کودکی در انسان پدید نیاید و مطالعه به یک نیاز معنوی درزندگی او تبدیل نشود، ذهن او در جوانی تهی خواهد بود و آن وقت است که سادگی و بی تجربگی جوانی، راه را برای نفوذ بدی ها باز می کند و گوشه های زشت طبیعت انسان آشکار می شود تلاش خانواده ها و مربیان و آموزگاران،‌ از مهد کودک تا دبیرستان و هنرستان، در انباشت اطلاعات علمی در ذهن کودکان و نوجوانان از یک سو، و نقش کامپیوتر و دنیای مجازی از سوی دیگر،‌ ارتباط کودکان و نوجوانان را با دنیای واقعی، به ویژه جامعه ی انسانی محدود کرده است. از طرف دیگربسیاری از دانشمندان وروان شناسان معتقدند که اساس وزیربنای شخصیت انسان در سال های اول زندگی پایه گذاری می شود و آموخته های این دوران،تاثیر عمیقی بر آینده ی زندگی فرد دارد.بنابراین اگر مطالب خواندنی مفید و سازنده در اختیار کودکان و نوجوانان قرار گیردو آن ها از همان سنین کودکی به مطالعه عادت کنند،راه و رسم زندگی را خواهند آموخت و تحت تاثیر داستانها و کتابهای آموزنده،به رشد و تعالی خواهند رسید ودر آینده نیز برای حل مشکلات خود از کتاب کمک خواهند گرفت.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
با گسترش علم و تکنولوژی و باز شدن پای شبکه های اجتماعی به زندگی ، کتاب و کتابخوانی حضور کم تری در زندگی افراد دارد. امّا گسترش کرونا نشان داد که جای کتاب در زرق و برق هایی که اکنون نیستند ، بیش از پیش خالی است و کتاب هنوز جایگاه خود را چه به صورت فیزیکی و چه الکترونیکی تا حدی حفظ کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهند مطالعه کتاب های علمی می تواند علاوه بر افزایش اطلاعات علمی و تخصصی ، توانایی های دانش آموزان را در زندگی خانوادگی و حرفه ای افزایش داده و در خیلی از مواقع به حل مسایل شخصی و حرفه ای آن ها کمک کند. هم چنین می تواند قابلیت و توانمندی آن ها را در زمینه تخصصی مرتبط با رشته مانند تغذیه یا آگاهی از جنبه های مختلف رشد و چگونگی پرورش آن ها افزایش داده و در نهایت به صورت تخصصی به ایفای وظایف شغلی خود خواهند پرداخت.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
در این راستا با بررسی آثار ارسالی توسط گروه داوران بهداشت و مدیریت خانواده ، 10 اثر و یک مجموعه 8 جلدی از مرحله غربال گری اولیه عبور کردند و موفق به کسب امتیاز شدند. سپس بر اساس شاخص ها و استانداردهای بررسی کتاب در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی و ارزیابی کتاب مانند علمی و به روز بودن، متن ساده و روان،..... یک کتاب را به عنوان تقدیری و دو کتاب را به عنوان نامزد بهترین کتاب معرفی کردند.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
سایر کتاب های بررسی شده با توجه به برنامه درسی رشته بهداشت و مدیریت خانواده و سر فصل ها و محتوای کتاب های تخصصی رشته ، به روز نبودن از نظر علمی، مهارتی نبودن محتوای آن ها، نداشتن منابع علمی ، نداشتن تصاویر مرتبط و تخصصی و ... فاقد امتیاز لازم بوده و مورد تایید گروه داوران قرار نگرفتند.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
در انتها گروه داوران بهداشت و مدیریت خانواده از تمامی ناشران و نویسندگان محترم که در این زمینه تلاش بسیار کرده‌اند و توانسته اند تا حد زیادی با بررسی موضوعات مهم و مناسب در این زمینه ،آثاری را نشر کنند که مورد نیاز دانش آموزان، ه و والدین ، مربیان و جامعه است؛ تشکر می‌کند. ضمن این که تاکید می شود از برنامه درسی ونیازهای علمی – تخصصی کمک آموزشی رشته بهداشت و مدیریت خانواده ،ملاک ها ی تالیف یک کتاب کامل و مناسب آگاهی داشته باشند تا بتوانند کتاب های مفید تر و کاربردی تر برای هنرآموزان، هنرجویان، مربیان و والدین و ... منتشر کنند. داوران خانم ها: اکرم دهقانی دکتر اعظم گودرزی فرحناز پیله ور نژاددی آبان 1400

 

بیانیه گروه داوری پیش دبستانی، کتاب‌های داستان 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
خردسالان نیازهای بسیاری دارند که از همان ابتدا لازم است به موقع به آنها پاسخ مناسب داده شود. ادبیات کودک شادی زیستن، بازی،کسب مهارت های زندگی، رشد و شکوفایی خلاقیت و تقویت تخیل و تفکر را، هم چنین مهارت های زبانی، گسترش دایره ی واژگان و فهم مفاهیم ساده را دنبال می کند. کودکان با شنید قصه و لذت بردن از ماجراهایی که پایان خوش خواهد داشت، خطرهای کوچک را بدون هر خطری تجربه می کنند تا با به دست آوردن مهارت های احساسی،فکری، حرکتی با دنیای پیرامون خود بهتر و سازنده تر عمل کنند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
وضع موجود را می شود متوسط رو به جلو ارزیابی کرد. اما به طور جدی کسانی که به هر نحو در این حوزه تاثیر گذارند باید عمیق تر و موثرتر بیندیشند و عمل کنند. رشد شخصیت کودک بسیار مهم است. مراکزی که برای ادبیات کودک کار می کنند. افرادی که پدیدآورندگان آثار هستند، نیاز به تداوم رشد و بالندگی در سایه ی امکانات مطلوب است که فرصت های لازم را خواهند یافت. کم هستند نویسندگان خوب در حوزه خردسال. شبیه کاری ها بر اساس نیاز نیست. جمعی از ناشران به دلیل شرایط دشوار ناچارند بیش تر به تولید انبوه و تکرار موضوع های تکراری بیش از نیاز بپردازند تا پاسخگویی به نیازهای مخاطب به طور فراگیر. کم توجهی برخی از ناشران به کیفیت آثار، شمار آثار خوب و خیلی خوب را به حداقل رسانده است. جشنواره نیز در نهایت منعکس کننده ی واقعیت موجود است. جا دارد جشنواره نیازها را شناسایی کرده و در مسیر تولید کیفی و پاسخگویی به آن نیازها گام های موثری بردارد.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
برخی از ناشران توانا از نظر ظاهری در شرایط دشوار امروز کتاب های مطلوبی تولید می کنند. کتاب هایی که از داستان های خلاقانه و تصویرهای جذاب و مورد پسند مخاطب برخوردار است. نویسندگان، شاعران و تصویرگران خلاق و هنرمنددر کنار ناشران کار بلد نتیجه مطلوبی ببار می آورند. قوت و قدرت آنان می تواند دو چندان شود به شرطی که کارهای خوب و کیفی به شمارگان مورد نیاز دست یابد. به هزار نسخه از کتاب عالی هم اتفاق فراگیری رخ نخواهد داد! کتاب های خوب این دوره نشان از خلاقیت، ساده و روانی زبان، تخیل قوی و فاتنزی جذاب و تصویرسازی مناسب حکایت داشت!
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
تکرار متوسط در زبان، نوآوری، تولید انبوه، نبود تنوع و از شمارگان اندک آثار حکایت می کرد.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
۱- جایزه های جشنواره قابل توجه شود. ۱- جشنواره برای پدیدآورندگان انگیزه آفرین شود. ۳- جشنواره هر سال زمینه ای را بر اساس نیازها اعلام کند تا ناشران و پدیدآورندگان اثر برای کودکان به خلق اثر بپردازند. آن بخش از مسابقه جایزه ی مستقل داشته باشد. ۴- آموزش و پرورش به طور اختصاص ساعتی در هفته برای کتاب خوانی، روخوانی، خلاصه خوانی کتاب هایی که دانش آموزان نوشته اند به صورت فراگیر برگزار کند. ۵- انتخاب ناشر برگزیده با توجه به تعداد کتاب های نشر داده و درصد آثار کیفی نسبت به کتاب های معمولی در یک سال.

 

بیانیه گروه داوری تاریخ

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
اهمیت علم تاریخ و شاخه های ان از جمله تاریخ علم بر کسی پوشیده نیست .این اهمیت هنگامی دوچندان می شود که وارد حوزه برنامه ریزی درسی و آموزش شویم که از ویژگی های متفاوتی نسبت به کلیت علم تاریخ برخورداراست و لذا تأمل بیشتری را می طلبد .
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
با توجه به نکته فوق باید اذعان کنیم که متاسفانه در جشنواره نوزدهم کتاب های ارسال شده برای داوری از کیفیت مطلوب برخوردار نبود .توضیح اینکه از مجموع 15 عنوان کتاب مورد نظر یک سوم انها خارج از موضوع تاریخ دانسته و از داوری کنار گذاشته شد . از میان بقیه نیز کتابی یافت نشد که واجد امتیاز لازم برای ارتقا و انتخاب به عنوان کتاب برگزیده معرفی شود .در واقع غالب این کتاب ها مشتی از خروار کتاب هایی بودند که به وفور در بازار کتاب یافت می شوند و از برجستگی و امتیاز خاصی برخوردار نیستند .نکته دیگر اینکه اولا به نظر می رسد ناشران ارسال کننده کتاب ها با ضوابط و معیارهای کتاب مورد نظر جشنواره اشنایی لازم را ندارند .و ثانیا معیارهای برنامه درسی ملی و سند تحول تقریبا در هیچ کتابی قابل دست یابی نیست ـکه در این مورد نیاز به بازاندیشی احساس می شود.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
در نهایت از میان کتاب های ترجمه شده یک کتاب امتیاز لازم را برای معرفی به عنوان کتاب تقدیری کسب کرد .
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
پیشنهادهایی در جهت اعتلایجشنواره اینک با در نظر گرفتن ملاحظات فوق و با توجه به اینکه هزینه مادی و معنوی قابل توجهی صرف برگزاری جشنواره می شود به منظور افزایش بهره وری این امر به ناشران محترم پیشنهاد می شود 1.درحال حاضر ده ها ناشر به تولید کتاب های اموزشی و کمک درسی اشتغال دارند که می توانند با عرضه اثار خود به جشنواره رشد هم موجب رشد و رونق نشر خود شوند هم جشنواره را رونق بخشند .علاوه براین ناشران عمومی نیز کتاب هایی منتشر می سازند که از کمیت و کیفیتی مطلوب در حد کتاب های اموزشی برخوردار است .لذا به این عزیزان توصیه می شود 1.در ارتباط مستمر با جشنواره هر ناشر دست کم سه کتاب از تولیدات سالانه خود را به جشنواره ارسال کند . 2.در تولیدات خود سهمی برای کتاب های اموزشی درنظر گیرند و با جذب مولفان توانا و مترجمان کارامد کتاب هایی در خور گروه های سنی مرتبط با جشنواره تولید کنند . 3. با نقد و ارزیابی کتاب های برگزیده جشنواره رشد در هرسال و ارایه ان به جشنواره نقش خود را در اعتلا بخشیدن به کتاب های اموزشی ایفا نمایند . 4.به اصحاب قلم اعم از مولفان و مترجمان و معلمان اهل نظر توصیه می شود دیدگاه های خود را به اولیای دفتر انتشارات و فناوری اموزشی ارسال نمایند. با تشکر . والسلام

 

بیانیه گروه داوری تفکر و پژوهش 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
از سال 1391 که برنامه درسی ملی جمهوری اسلامی ایران به تصویب رسید، پرورش تفکر در نظام‌ آموزشی کشور عزیز ما مورد توجه ویژه قرار گرفته است، در این برنامه اولین عنصر الگوی هدف‌گذاری برنامه‌های درسی، عنصر تفکر و تعقل است. این امر باعث شده علاقمندان و فعالان این حوزه یادگیری اعم از صاحب‌نظران، مؤسسات و ناشران به تألیف و ترجمه کتاب‌های مرتبط روی آورند. گروه داوری کتاب‌های تفکر و پژوهش در نوزدهمین جشنواره کتاب رشد با توجه به محدودیت‌های دوران کرونا و گذر نظام آموزشی از رویکرد آموزش حضوری به آموزش ترکیبی تلاش نمود تا کتاب‌های مناسبی که قابلیت استفاده به دو صورت مستقل‌خوانی و استفاده برای یک احتماع پژوهشی کلاس درس را داشته باشند، به عنوان کتاب‌های برگزیده یا تقدیری به مدارس، معلمان، اولیا و دانش‌آموزان معرفی کند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
در نوزدهمین دوره جشنواره 11 اثر شامل دو عنوان تألیف و 9 عنوان ترجمه از 6 ناشر شامل کتاب‌های راهنمای مربی (معلمان و اولیا) و دانش‌آموز به جشنواره راه یافت در مرحله غربالگری 7 عنوان از کتاب‌ها به دلیل تکراری بودن شیوه‌ها و محتوا در مقایسه با کتاب‌های موجود در پرورش تفکر، حذف و 4 عنوان برای داوری نهایی ارسال شد. در مرحله نهایی داوری سه عنوان کتاب از کتاب‌های ترجمه شده به عنوان نامزد تعیین و با توافق داوران یکی از آنها به دلیل ایده‌پردازی زیبا، برقراری ارتباط مناسب با مخاطب، توجه به پرورش مهارت‌های تفکر سیستمی، و قابلیت استفاده به دو صورت مستقل‌خوانی و استفاده برای یک احتماع پژوهشی کلاس درس به عنوان کتاب تقدیری انتخاب شد.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
- استفاده از فانتزی برای آموزش یک مفهوم انتزاعی - توجه به پرورش انواع تفکر شامل تفکر فلسفی، نقاد، خلاق، سیستمی - توجه بیش از پیش به پرورش تفکر سیستمی - داشتن راهنما برای والدین و معلمان - پختگی و مناسب بودن سؤالات طرح بحث - توجه به جست و جو گری برای درک تفاوت‌ها و پذیرش آنها و یافتن نقش خود به عنوان یک عضو در نظام آفرینش - تصویرگری مناسب
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
- عدم جذابیت محرک اولیه (داستان‌ها) در تألیف یا تلخیص (در سایر کتاب‌ها) - عدم ارتباط محرک اولیه و سؤالات طرح بحث (در سایر کتاب‌ها) - ناپختگی سؤالات طرح بحث (در سایر کتاب‌ها) - کاربرد اصطلاحات و مفاهیم غیرقابل درک بدون تعریف اصطلاح یا واژه در واژه نامه یا پانویس - بیان مستقیم اندیشه به جای پرورش تفکر
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
- در کتاب‌هایی که از داستان به عنوان محرک اولیه استفاده می شود از نویسندگان ماهر برای داستان‌نویسی کمک گرفته شود. - ناشران محترم علاوه بر انتخاب یک کتاب مناسب برای ترجمه، به تاریخ نشر کتاب، حدید بودن مطالب آن برای اولیا و مربیان بخصوص در مؤلفة روش‌ها توجه داشته باشند. - مؤلفان محترم برای تألیف کتاب برنامه‌ای منسجم برای آن در نظر بگیرند. داشتن یک ساختار تکرار شونده در کتاب به معنای داشتن برنامه نیست.

 

بیانیه گروه داوری چند موضوعی 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
باسمه تعالی ن وَالْقَلَمِ وَمَا یَسْطُرُونَ جشنواره کتاب رشد بیانیه هیأت داوری گروه چند موضوعی جشنواره ملّی کتاب رشد،‌ مجالی است تا هنر-صنعت نشر کشور فرآورده های فرهنگی-تربیتی خود را به داوری و ارزیابی قرار دهد. اسناد تحولی نظام تعلیم و تربیت به عنوان هدف تربیتی شاخص و دقیق، درک و اصلاح موقعیت را مطالبه می کنند که این جشنواره می تواند ابزاری برای کمک به ترویج و تسهیل تحقق این هدف متعالی باشد. در این میان کتاب های "چند موضوعی" در قالب کتاب های آموزشی (حمایتی و کمک درسی) ابزاری برای ارتباط دانشی و مهارتی مخاطبان با واقعیت های و موقعیت هایی است که برای درک و تغییرآن نیاز به شناخت ابعاد مختلف دارند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
"تلفیق" رویکردی است که اسناد تحولی و علی الخصوص برنامه درسی ملی در سازماندهی محتوای تربیت و یادگیری آن را تجویز می کند؛ لذا انتظار می رفت در محصولات انتشارات و تولیدات امسال جشنواره نمود بیشتری داشته باشد. بررسی آثار نشان می دهد تولیدات رشد چندانی در این خواسته قدیمی برای کمک به تحقق رشد همه جانبه دانش آموزان نداشته است.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
ضمن تقدیر از انتشارات مختلف در تولید کتاب ها با جاذبه های بصری بالا ولی این مهم به تنهایی نمی تواند ابزاری کارا برای رسیدن به اهداف تربیتی و آموزشی باشد.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
1. فقر بزرگ کتاب های ارائه شده عدم توجه به "تلفیق" بود. تلفیق کمک می کند با درنظر داشتن موضوعات چندگانه دانشی و مهارتی بتوان ضمن تعمیق و تثبیت یادگیری؛ مخاطب را در ایجاد ارتباط بهتر با واقعیت ها و مسائل روزمره زندگی یاری داد. کنار هم قرار گرفتن موضوعات چندگانه در قالب یک کتاب و بعضا تکرار "جنگ های" سنوات قبل نشان از عقب ماندگی انتشارات آموزشی در تولید آثار تلفیقی واقعی است. 2. ضمن تکرار این واقعیت که عمده کتاب های دریافتی چند موضوعی نوآوری قابل توجهی در آن منعکس نشده است؛‌ اما هیأت داوری با توجه به غیرحضوری شدن مدارس و بوجود آمدن شرایط سخت، مخصوصا برای پایه های دوره ابتدایی اول، تثبیت یادگیری را یکی از نیازهای دانش آموزان می داند؛ البته بهره گیری از این کتاب ها باید با شناخت فردی و توصیه های مستقیم برخی از این کتاب ها توسط معلم باشد. لذا امکان بهره برداری از این کتاب ها با این کارکرد باعث ایجاد رویه ایجابی در بررسی کتابها شد. 3. در بررسی کتاب ها به ایجاد تمرین های خلاقانه و متفاوت از محتوا و شیوه کتاب های درسی امتیاز بیشتری در نظر گرفته شد. 4. به رغم تلاش های صورت گرفته، هنوز هم در دوره ابتدایی کتاب هایی با محتوای آزمون های تست و تمرین های فارغ از خلاقیت، تعدد قابل توجهی دارد. که با روح آموزش دوره عمومی و پرهیز از ایجاد رقابت های کاذب منافات دارد. 5. کتاب های چند موضوعی نباید بهانه ای برای تولید کتاب هایی حجیم باشد که عملا ارتباط دانش آموز را با کتاب دچار اختلال می کند.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
در پایان کمیته داوری "چندموضوعی" ضمن تشکر از همه مؤلفین و ناشران شرکت کننده و تشکر از مجریان و دست اندرکاران جشنواره به جهت اعتماد به این گروه،‌ ضمن درخواست از ناشران و دست اندرکاران و سیاست گذاران به توجه خاص به تولید کتابهای تلفیقی مناسب؛ از میان آثار ارائه شده به جشنواره در این بخش، ضمن نامزدی کتاب های پیک هفتگی (مجموعه) و ایستگاه تکلیف خلاق فارسی و ریاضی پایه اول ابتدایی، ضمن احراز تقدیر از کتاب ایستگاه تکلیف خلاق فارسی و ریاضی پایه اول ابتدایی؛‌ به جهت عدم توجه هیچ کدام ازکتاب ها به پرداخت مناسب تلفیق در موضوعات مختلف از معرفی کتاب "برگزیده" اجتناب می کند.

 

 

بیانیه گروه داوری حسابداری و بازرگانی

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
خدمات و بازرگانی از مهمترین بخش های کسب و کار است که همواره دغدغه ذهنی و عملی نوع بشر در سبک زندگی و اقتصاد بومی وبین المللی در محیط کسب و کار می باشد . لذا نشرو چاپ کتاب هایی که در این زمینه آگاهی دهنده و کاربردی ست، بسیار مغتنم است .چرا که در عرصه کسب و کار و انتشار فرهنگ اشتغال و رعایت اخلاق حرفه ای و نیل به کسب و کار واقتصاد سالم، در کشور راهگشا می باشند .
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
نوآوری در محتوا و موضوع ها ، توجه نسبی به ساحت های سند تحول بنیادین و سند برنامه درسی از جمله تفکر وتعقل ، خلاقیت و ابتکار ، علم ودانش و ایمان و عمل در برخی از آثار رسیده به دبیرخانه را می توان از نقاط قوت این دوره دانست . در عین حال، نقاط ضعف در آثار ارائه شده می تواند موارد زیر را در بر بگیرد ؛ عدم تناسب شایسته با مخاطب حوزه تعلیم وتربیت در آموزش و پرورش ،نداشتن تنوع در موضوعات کسب و کار، عدم هماهنگی با فرهنگ و قوانین ایرانی اسلامی .
نقاط قوت کتاب‌ها: 
نوآوری در محتوا و موضوع ها ، توجه نسبی به ساحت های سند تحول بنیادین و سند برنامه درسی از جمله تفکر وتعقل ، خلاقیت و ابتکار ، علم ودانش و ایمان و عمل در برخی از آثار رسیده به دبیرخانه را می توان از نقاط قوت این دوره دانست .
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
نقاط ضعف در آثار ارائه شده می تواند موارد زیر را در بر بگیرد ؛ عدم تناسب شایسته با مخاطب حوزه تعلیم وتربیت در آموزش و پرورش ،نداشتن تنوع در موضوعات کسب و کار، عدم هماهنگی با فرهنگ و قوانین ایرانی اسلامی . حضور نداشتن ناشران تخصصی و شناخته شده کتاب های حوزه خدمات و بازرگانی نیز میتواند بسیار قابل تامل باشد.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
هیات داوران موارد زیر را به منظور بهبود و ارتقای فضای نشر حوزه حسابداری و بازرگانی پیشنهاد می دهد :  ناشران برای شرکت در چنین جشنواره ای لازم است بازار هدف خود را در محدوده سنی 12 تا 18 سال قرار دهند .  ناشران گرامی با توجه به نیاز های متنوع بازار هدف و گستره سند تحول بنیادین و سند برنامه درسی ،تنوع لازم را در کتاب های حسابداری ، بیمه ، مدیریت ، بازرگانی و اقتصاد تامین کنند .  همسو و همگام با تحولات برنامه درسی از جمله رویکرد شایستگی محورو در جهت تکمیل زنجیره آموزش با تاکید بر لزوم آموزش های کاربردی و عملی ، تولید کتاب های مهارت محور بر اساس نیاز های کارفرما و بازار اشتغال را اعتبار همت و تلاش خود قرار دهند

 

بیانیه گروه داوری داستان کودک 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
ادبیات در شکل‌گیری ذهن و زبان کودک تأثیر بسزایی دارد؛ به همین جهت برای بالا بردن سطح کیفی آن به شکلی دوره‌ای مورد تحلیل و نقد قرار می‌گیرد. در این میان گونه داستان از پر مخاطب‌ترین گونه‌های ادبی در میان کودکان است. آنان با قصه می‌خوابند، بیدار می‌شوند، می‌آموزند، می‌خندند، خود را به جای شخصیت‌های داستانی می‌گذارند و همذات پنداری می‌کنند و خلاصه زندگی را با داستان‌ها تجربه می‌کنند. به همین خاطر ضرروت برگزاری جشنواره‌هایی در این زمینه به خوبی احساس می‌شود و شایسته است با تحلیل آثار و جداسازی کتب خلاق و مناسب مخاطب، به ارتقا سطح کیفی داستان‌ها و در نتیجه ادبیات کودک کمک کنیم.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
انبوه کتاب های ترجمه که اغلب از نظر تازگی سوژه و پرداخت و رنگ و لعاب از کتاب های تألیفی جلو زده اند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
جشنواره کتاب کودک رشد در نوزدهمین دوره برگزاری، 35 کتاب را از میان کتاب‌های رسیده برای مرحله نیمه نهایی برگزید که از میان آن‌ها ده کتاب برتر به بخش نهایی راه یافتند. معیار داوران محترم در انتخاب کتاب برتر دروهله اول ساختار قابل قبول داستانی، توجه به خلاقیت، نوآوری، زبان کودکانه، روانی کلام، بیان آسان و صمیمی بوده است. توجه به موضوع مناسب و داشتن محتوای آموزشی، بومی، اخلاقی و درعین حال بسیار سرگرم کننده و جذاب کودکانه از موارد دیگری است که باید به عنوان معیار داوران از آن یاد کرد. همچنین داشتن مجموعه ویژگی‌های ظاهری همچون شکل، قطع و اندازه‌ کتاب و قلم آن، تصویرسازی جذاب و مناسب، رنگ‌بندی و مجموعه عوامل سازنده کتاب مورد توجه قرار گرفته است.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
تعداد بیشمار کتاب های مجموعه ای که قابل ادغام در یک مجموعه را دارند یا کتاب هایی که در همان نگاه اول مخاطب پی به کتابسازی بودن آن ها می برد.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
وجود کتاب‌‌هایی در گونه‌های دیگر و افزایش بی‌شمار آن‌ها طی چند دوره، ضرورت جداسازی این گونه‌ها و اختصاص بخشی مجزا در جشنواره را می‌طلبد که امید می‌رود برای دوره بعد مورد توجه دست اندرکاران محترم قراربگیرد.

 

بیانیه گروه داوری داستان نوجوان 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
شاید بارزترین مصداقِ اثر‌گذاری داستان را بتوان در مجموعه ماندگار «هزار‌ و‌ یک شب» سراغ گرفت. داستان‌های حیات‌بخشی که شهرزاد قصه‌گو با نقل آنها فرصتِ زندگی خود و دختران شهرش را روز‌به‌روز تمدید می‌کند و هر شب برای منصرف کردن پادشاه خون‌ریز از کشتن دیگران، طرحی نو می‌افکند تا اینکه در نهایت روح پریشان او را سامان می‌بخشد. شهر‌زاد قصه‌گو- به نمایندگی از تمام قصه‌گویان- به‌طور نمادین حیات‌بخش بودن قصه و داستان و تأثیر‌ آن در روح و جان آدمیان را گوشزد می‌کند. با این وصف، قصه و داستان می‌تواند احساسات و عواطف مخاطبان را جهت دهد. یا چنانکه «بِرنو بتلهایم» درکتاب «افسون افسانه‌ها» تاکید می‌کند: - داستان‌های بزرگ، انسان‌های بزرگ می‌پرورند. - با داستان می‌توان عواطف انسانی را در جهت خاصی هدایت کرد. - بدون تخیلات امیدبخش، ما برای مقابله با شوربختی‌های زندگی توان کافی نخواهیم داشت. کودکی و نوجوانی دورانی است که باید این تخیلات در آن تغذیه شوند. با این وصف، داستان‌های خوب می‌توانند برای مخاطب و بویژه نوجوانانی که دوره حساس بلوغ را طی می‌کنند و در آستانه نوعی تحولِ شناختی قرار گرفته‌اند، نقش «شبیه‌سازِ زندگی» را ایفا کنند. سوء‌تغذیه فرهنگی که امروز از آن رنج می‌بریم و مدام در جاده‌های زندگی از ما قربانی می‌گیرد، بی‌شک تا حد زیادی ناشی از این است که ما و فرزندانمان بدون سیر و سفر در داستان‌های ناب، سر از جاده‌هایپر پیچ و خم زندگی در‌می‌آوریم و در عرصه اجتماعی تلفات بالایی داریم! خلاصه اینکه، یک ملت با‌هویت تا زمانی به حیات خود ادامه می‌دهد که بتواند ارزش‌های متعالی خود را در فرزندانش تداوم ببخشد و برای چنین استمراری هیچ‌ چیز با داستان‌های شور‌انگیز که بر روح و جان مخاطب رسوخ نماید، برابری نمی‌کند. از این رو، غربال‌گری داستان‌ها و ارائه نمونه‌های اثر‌گذار و ارزنده آنها به مخاطبان، اهمیتی مضاعف می‌یابد که امید می‌رود این مهم بیش از پیش در جشنواره کتاب رشد مورد عنایت قرار گیرد و از طریق ارتباط هر چه فرا‌گیر‌تر با ناشران و نویسندگان این عرصه، در تغذیه معنوی فرزندان این مرز و بوم نقش‌آفرینی کند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
در بخش رمان و داستان کوتاه نوجوان که در پی فراخوان سراسری و توسط ناشرات ذیربط به دبیر‌خانه جشنواره تحویل شده بودند، در مجموع ۷۳ عنوان کتاب در چرخه داوری قرار گرفتند. که از این تعداد، ۳۹ عنوان آثار ترجمه و ۳۴ عنوان آثار تالیفی بودند. گروه داوری در مرحله اول به این تصمیم رسیدند که اولاً قضاوت در خصوص آثار ترجمه مستلزم تطبیق آنها با نسخه‌های اصلی(لاتین) است، دوما قوت یا ضعف اثر بیشتر به نویسنده اصلی باز‌می‌گردد تا مترجم، و تقدیر از مترجم حتی اگر بر آن اصرار داشته باشیم، نیازمند مقدمات و تمهیداتی است که فعلاً فراهم نشده‌اند. لذا با اتفاق نظر داوران، آثار ترجمه از گردونه داوری کنار گذاشته شدند تا انتخاب، محدود به آثار نویسندگان بومی باشد. در این میان، سطح کیفی آثار نسبت به سال گذشته افت قابل ملاحظه‌ای داشت. به‌طوری که گروه داوری از میان تمام رمان‌های چاپ اول ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹، تنها سه اثر را شایسته نامزدی جشنواره تشخیص داد که عبارتند از: ۱. جن‌های برج کبوتر‌خانه، نوشته منصور علیمرادی، انتشارات «داستان جمعه» ۲. نگول جهش یافته، نوشته معصومه یزدانی، انتشارات «زرافه» ۲. سفر به قلعه خورشید، نوشته رقیه بابایی، انتشارات «جمکران» گروه داوری از میان این نامزدها، هیچکدام را در حد کتاب برگزیده سال تشخیص نداد و فقط دو مورد اول یعنی «جن‌های برج کبوتر‌خانه» و «نگول جهش‌یافته» را به اتفاق آرا، شایسته تقدیر معرفی می‌نماید.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
به‌رغم کم‌تعداد بودن آثار قابل قبول و بر‌خوردار از معیار‌های پذیرفته شده داستان‌پردازی، برخی آثار، از جمله نامزدهای جشنواره توانسته بودند به سطح کیفی خوبی دست یابند و در بهره‌گیری هنرمندانه از عناصر داستانی و خلق آثاری جذاب، باور‌پذیر و برخوردار از درون‌مایه تاثیر‌گذار، موفق عمل نمایند.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
اکثر کتاب‌های بررسی شده در این دوره به دلیل ضعف‌هایی که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود، به عنوان کالاهای فرهنگی که تاثیر نا‌خود‌آگاه بر دیدگاه‌ها و حتی رفتار مخاطبان دارند، از سطح کیفی قابل بالا و قابل توصیه به مخاطبان برخوردار نبودند.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
۱. در میان آثار، کتاب‌هایی مشاهده می‌شدند که چاپ اول آنها سال‌ها قبل بوده و با تعویض ناشر، به عنوان چاپ اول معرفی شده بودند. لذا جا دارد ناشران محترم برای احترام به مخاطبان و پیشگیری از خطا در جشنواره‌های فرهنگی، حتما این قبیل اطلاعات را در شناسنامه کتاب‌ها درج نمایند. ۲. پیشنهاد می‌شود ناشران محترم بویژه در انتشار آثار داستانی، از مشورت تیم‌های کارشناسی زبده استفاده نمایند تا اولا کمتر شاهد آثار کم‌مایه باشیم، دوماً بازدهی بالاتر سرمایه‌گذاری خود را تضمین نمایند. ۳. جا دارد، سیاست‌گذاران محترم فرهنگی با تعریف مشوق‌هایی منطقی از آثار برتر حمایت کنند که بهترین آن، خرید شمارگان قابل توجهی از این آثار برای تجهیز کتابخانه‌های مدارس و کتابخانه‌های عمومی است.

 

بیانیه گروه داوری دینی و قرآن 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
شایسته است که در نظام جمهوری اسلامی کتاب‌هایی که در حوزة معارف و قرآن چاپ و منتشر می‌شود در درجه اول برای دبیران دینی و قرآن راهگشا باشد و بتواند بر دانش علمی آنان بیفزاید و یا از حیث روش‌های تدریس آنان را پشتیبانی کند و در درجه بعد برای دانش‌آموزان مفید بوده و در جهت پاسخ‌گویی به سؤالات و شبهات آنان گام بردارد.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
امسال هم مانند دوره‌های قبل جشنواره کتاب‌های رشد برای معرفی در مدارس و فرهنگیان عزیز برگزار شد. حدود 80 جلد کتاب در حوزه قرآن و معارف دینی در اختیار هیئت داوران قرار گرفت که از بین آن‌ها تعداد 26 اثر پس از بررسی‌های اولیه و مرحله غربالگری به مرحله دوم راه یافت. پس از مذاکرات و تشکیل جلسات هیئت داوران از بین کتاب‌های راه یافته به مرحله بالاتر دو کتاب به‌عنوان اثر برگزیده و تقدیری انتخاب و معرفی شدند. البته در بین کتاب‌های معرفی شده برای داوری تعدادی از کتاب‌ها وجود داشت که سالیان سال از چاپ‌های متعدد آن می‌گذرد و بنا به دلایل مختلفی ناشر اقدام به چاپ مجدد آن‌ها می‌کند و در نتیجه طبق روال عادی برای داوری ارسال می‌شود؛ مثل کتاب «پژوهشی در قرآن کریم» اثر استاد دکتر سیدمحمدباقر حجتی که قبلاً به‌عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران انتخاب شده بود، و بعد از 34 بار انتشار، چاپ 35 آن به جشنواره ارسال شده بود. همچنین به جز تعداد اندکی از کتاب‌ها بقیه آثار وارد شده به بخش داوری از محتوای مطلوب برخوردار نبودند و تعدادی از کتاب‌ها که هنرنمایی می‌کردند همان‌هایی بودند که قبلاً جوایزی را در جشنواره‌های دیگر کسب کرده بودند. به نظر می‌رسد این نقص و کمبود را باید به شکل مناسب نویسندگان حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها جبران کنند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
تعداد محدودی از کتاب‌های امسال نسبت به پارسال از جهت محتوا از غنای بیشتری برخوردار بودند و همین مسئله داوران را در انتخاب کتاب‌های برگزیده با سختی مواجه کرده بود. چرا که از یک‌سو برخی از این کتاب‌ها توسط نویسندگانی نگاشته شده بودند که سال‌ها در جشنواره‌های مختلف، جوایزی را کسب کرده بودند و بخش دیگر توسط نویسندگانی، تألیف شده بودند، که اگرچه ناشناخته بودند اما اثر خوبی را ارائه نموده بودند. از این حیث، تصمیم بر این شد که یکی از آثار برگزیده جشنواره به همین نویسندگان اختصاص یابد تا به نوعی زمینه ورود استعدادهای جدید را فراهم کند و مشوقی باشد برای تألیف آثار دیگر.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
بخش عمدة آثار خوب خلاصه می‌شد در کتاب‌هایی که نویسندگان آن‌ها قبلاً برنده جوایز متعدد شده بودند. و البته باید اشاره کرد آثار رسیده به دبیرخانه نسبت به اهمیت موضوع متأسفانه کم بود و این می‌طلبد که جامعه فرهنگی نسبت به تولید آثار با محتوای قرآنی و دینی تلاش بیشتری کند. به نظر می‌آید، برای یک سال تحصیلی تولید حدود 80 اثر که حدود 30 درصد از آن‌ها از چاپ قبل باشد خبر خوبی نباشد.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
امیدواریم با فراخوان از نویسنده‌گان توانمند در عرصه تولید محتواهای قرآن و معارف شاهد حضور گسترده این نوع کتابها در جشنواره باشیم .

 

بیانیه گروه داوری روان‌شناسی 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
روانشناسی علم مطالعۀ رفتار، عملکرد و فرایندهای ذهنی و روانی افراد است. روانشناسی از دسته علوم ضروری و حیاتی برای جامعه امروزی می‏باشد. همچنین روانشناسی علم تبیین رویدادهای وابسته به رفتار بشر، درمان مشکلات سلامت روان، بهبود آموزش، اشتغال و روابط است. امروزه روانشناسی در اغلب موضوعات زندگی بشر از آموزش، درمان، جامعه و فرهنگ تأثیری روزافزون و جدی دارد. بهره‌گیری از این دانش به ارتقاء کیفیت زندگی و سلامت کمک چشمگیری می‌کند. روانشناسی علمی است که به کمک بشر آمده تا موجب پیشرفت او در تمام جنبه‏های مختلف زندگی شود. از طرف دیگر، با توجه به فلسفه فراگیرسازی آموزش، لزوم حضور کودکان و افراد با نیازهای ویژه در سطح جامعه و بهره‌مندی این قشر از تمامی امکانات موجود بویژه امکانات آموزشی، همانند سایر افراد جامعه، اهمیت توجه به روانشناسی کودکان دارای نیازهای ویژه اهمیتی حیاتی پیدا کرده است. توجه به این دو موضوع در جشنواره کتابهای آموزشی و تربیتی رشد قطعاً سبب خواهد شد که مؤلفان به منظور افزایش اطلاعات ناشران، مترجمان و عموم جامعه به این دو حیطه علمی توجهی ویژه و درخور داشته باشند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
در نوزدهمین جشنواره کتابهای آموزشی و تربیتی رشد، 23 عنوان به گروه روانشناسی ارسال شد که دو زیرمجموعه روانشناسی و کودکان استثنایی را شامل شدند. تمامی 23 عنوان توسط داوران گروه مورد بررسی اولیه قرار گرفته که از میان آنها 5 کتاب به مرحله نهایی داوری راه یافتند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
کتاب مورد نظر گروه روانشناسی درمورد کودکانی نوشته شده است که منابع معتبر کمی از این دست در جامعه وجود دارد بویژه که خاص والدین است و ضمن ارایه اطلاعات خوب به زبان ساده؛‌ حاوی توصیه های کاربردی نیز می باشد. از جمله ویژگی این کتاب نویسندگان آن هستند که در این حوزه از متخصصین به نام می باشند و تایید انجمن اوتیسم ایران نه تنها تاییدی بر این کتاب است بلکه به نوعی صحت ترجمه این کتاب را نیز مورد تایید قرار داده است. لذا به نظر داوران ارزیاب این کتاب شایسته برتر شدن دارد اما به ناچار به دلیل ترجمه بودن در گروه شایسته تقدیر قرار می گیرد
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
باید این موضوع را عنوان نمود که در زمینه کودکان و دانش آموزان استثنایی کتابها از تنوع بسیار کمی برخوردار بودند و در رشته روانشناسی نیز کتب ارسال شده با کیفیت خیلی مطلوب فاصله داشتند.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 

نکاتی در ارتباط با ارزیابی کتب بنظر می‌رسد که پیشنهاد می شود به منظور ارتقاء کیفیت کتب ارسالی و ایجاد امکان قضاوت صحیح مورد توجه قرار گیرند: • کتابهای مربوط به داستانهای کودکانه که جنبه آموزشی و روانشناسی نیز دارند در گروه مخصوص به خود تحت داوری قرار گیرند تا با کتب هم سطح خود مقایسه شوند. • اطلاع‌رسانی در فاصله زمانی مناسب و به همة ناشران و در سطح عموم نیز صورت پذیرد. مثلاً در زمینة کودکان استثنایی انتشارات دانژه از جمله فعالترین ناشران در این حیطه است که در جشنواره شرکت نکرده است. • گاهی کتابهای ترجمه شده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می‌شوند. انتخاب نوع کتاب برای ترجمه از سوی مترجم، ترجمه سلیس و حمایت یک مرجع علمی از کتاب ترجمه شده و چاپ شده و مخاطبین کتاب گاهی ارزش کتاب را از کتابهای تألیفی بالاتر می‌برد. در پایان این نکته را باید یادآور شد که برگزاری چنین جشنواره‌هایی سبب ارتقاء سطح دانش عموم جامعه و افزایش کیفیت کتابهای منتشر شده و تشویق فعالان این حوزه خواهد شد. بنابراین ارتقاء هرچه بیشتر کیفیت جشنواره موجب ارتقاء کیفیت نشر دانش در این حوزه خواهد گردید

 

بیانیه گروه داوری ریاضی

1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
درس ریاضیات در بین اولیاء و دانش آموزان اهمیت خاص و ویژه های دارد و با نوسانات بازارکتاب همیشه جایگاه خود را در صدر فروش کتاب های آموزشی حفط می کند. با توجه به گستره ی درس ریاضی و طیف وسیع مخاطب با توانایی ها و علایق مختلف امکان تولیدات متنوع متناسب با درخواست بازار همیشه وجود داشته است. به همین دلیل طبیعتا انتظار می رود که تعداد کتاب هایی که برای ارزیابی در مراحل مختلف دریافت می شود بیشتر از سایر موضوعات باشد.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
با توجه به تغییر سیاست طرح ساماندهی مبنی بر بررسی مجدد کتاب هایی که جنبه کمک درسی داشته از جمله کتاب های کار و هم چنین آثاری با مضمون آماده سازی دانش آموزان برای ارزشیابی های پایانی، تعداد کتاب های ورودی نسبت به گذشته تغییر کرد و آثار رسیده به مرحله غربالگری بیشتر از جشنواره قبل بود. به این ترتیب در مرحله اول، تعداد کتاب های ورودی به جشنواره 24 عدد بود که در غربالگری اولیه تعداد 15 عنوان به مرحله داوری نهایی راه یافتند. پس از بررسی دقیق تر این آثار و با بحث و گفتگو تعداد 3 عنوان کتاب نامزد دزیافت جایزه شده و در این میان تنها یک اثر از طرف داوران مورد توجه قرار گرفت و شایسته ی تقدیر شناخته شد.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
نقطه قوت جشنواره امسال، آثار تالیفی مناسب برای معلمان و دانش آموزان فارغ از هیاهوی رایج و مرسوم ارزشیابی های مختلف از جمله کنکور بود. آثاری که حاصل سال ها تجربه و علم آموزی مولفان محترم بوده است. از طرفی وجود نمونه هایی از کتاب های کار که در راستای برنامه درسی بوده و به این مرحله راه یافتند، شایان توجه بود.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
مطابق معمول عمده کتاب های راه یافته به مرحله نهایی کتاب هایی با هدف سرگرمی و جنبی ریاضیات است و تقریبا همه ی آنها ترجمه ی آثار دیگران است. اشکال عمده ی این آثار عدم بومی سازی و انطباق با فرهنگ ایرانی اسلامی است.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
همانطور که در بیانیه های داوری سال های قبل نیز توصیه شده است، توجه ناشران و مولفان محترم را به بازسازی آثار ترجمه ای جلب و پیشنهاد می کنیم ترجمه و تالیف و هم چنین بومی سازی را در دستور کار قرار دهند. هم چنین به مولفات گرامی توصیه می کنیم به صورتی تیمی با همکاری مولفان حوزه های دیگر مثل شعر و داستان اقدام به انتشار آثاری بپردازند که ریاضیات را به شکلی جذاب تر (مشابه اثار ترجمه ای منتخب) ارائه کند. ضعف در ارائه جذاب در سایر کتاب های تالیفی نیز دیده می شود و شاید به همین علت در جشنواره امسال کتابی به عنوان برگزیده انتخاب نشد.

 

بیانیه گروه داوری زبان و ادبیات فارسی 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
به نام خدای دانایی/ زبان و ادبیات فارسی محمل هنرورزی شاعران و نویسندگان و میراث دار اندیشۀ خردمندان این مرز و بوم است.یکی از راه های حفظ، ترویچ و آموزش این گنجینه معرفی بهترین آثار آموزشی مرتبط با آن است. گروه داوران زبان و ادبیات فارسی ،ضمن تشکر از تلاش دست اندرکاران جشنواره رشد که حدود دو دهه است به این مهم اهتمام می ورزند، اعلام می دارد؛
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
کتاب‌هایی که در گروه زبان و ادبیات فارسی داوری شدند، در دو رشته "نقد ادبی "و "زبان و ادبیات فارسی" بودند. این کتاب‌ها که به ۵۴ عنوان می‌رسیدند، شامل موضوعاتی همچون: تصحیح دیوان شعرا، ترجمهٔ داستان، زبان آموزی، نقد و... بودند. از مجموع این کتاب‌ها ده عنوان در رشتهٔ زبان و ادبیات فارسی و شش عنوان نیز در رشتهٔ نقد ادبی به مرحلهٔ بعد راه یافتند که با توجه به موضوعات متنوع، انتخاب کتاب برگزیده یا تقدیری از میان آنها کار ساده‌ای نبود. در نهایت هیئت داوران یک کتاب را در رشتهٔ زبان و ادبیات فارسی برگزیده و یک کتاب را نیز در رشتهٔ نقد ادبی شایستهٔ تقدیر اعلام کردند
نقاط قوت کتاب‌ها: 
از جمله نقاط قوت جشنواره نوزدهم اقبال ناشران مختلف به این رویداد مهم فرهنگی بود که حضور طیف های متنوعی از آثار را به دنبال داشت.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
از زاویۀ دیگر مجموع شرایط پیش گفته انتخاب آثار برگزیده را دشوار می کرد که جهت تسهیل داوری در دوره های آتی پیشنهادهای زیر ارائه شد:
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
۱- جشنواره بخشی را به کتاب‌های ترجمه اختصاص دهد تا آثار مناسب در این حوزه نیز به مخاطب معرفی شود. ۲-رشتهٔ نقد ادبی به صورت مستقل بررسی و داوری شود.

 

بیانیه گروه داوری زبان‌های خارجی 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
حوزه تربیت و یادگیری زبانهای خارجی، به عنوان یکی از حوزه‌های تربیت و یادگیری مصرح در برنامه درسی ملی، بسترساز آشنایی متربیان با یکی از زبانهای خارجی مصوب در چارچوب رویکرد ارتباطی فعال و خوباورانه است؛ به گونه‌ای که دانش‌آموزان بتوانند در پایان دوره متوسطه دوم با استفاده از تمامی چهار مهارت زبانی و خرده‌مهارتهای مربوط به آنها، در سطح متوسط و به شیوه‌ای خودباورانه و فعالانه، ایجاد ارتباط نمایند. اهمیت آشنایی موثر و کاربردی متربیان با زبانهای خارجی به منظور ایجاد ارتباط عزتمندانه با جهان، انتقال فناوری و انجام تعاملات فرهنگی،‌ اقتصادی و اجتماعی در بسیاری از اسناد کلان فرهنگی کشور مورد تاکید بوده است
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
بی‌شک وجود ناشران،‌ متخصصان و صاحب‌نظران پرشمار و توانمند در عرصه آموزش زبانهای خارجی ظرفیت بالقوه ارزشمندی جهت همکاری نظام آموزش رسمی کشور و بخش‌ها و مشارکان غیردولتی فراهم می‌آورد که باید آن را پاس داشت. اما به نظر می‌رسد کمبود بسترهای مناسب از یک‌سو و ناآشنایی گروهی از ناشران و مولفان با استانداردها و معیارهای مد نظر، سبب شده است که تعداد آثار راه یافته به بخش نهایی جشنواره کتاب رشد در این دوره بسیار اندک و انگشت شمار باشد
نقاط قوت کتاب‌ها: 
ضمن آرزوی موفقیت و تشکر از تمامی مولفان، مترجمان و ناشرانی که آثار خود را در مراحل مختلف، به داوری جشنواره کتاب رشد گذاشتند،‌ پس از بررسی دقیق معدود آثار راه یافته به مرحله نهایی داوری در این بخش از جشنواره، نکات زیر قابل ملاحظه است: 1-در بخش آثار تالیفی، ضمن استمرار تلاش پدیدآورندگان آثار برای حاکم نمودن رویکرد ارتباطی فعال و خوباورانه که جای تقدیر و تشکر دارد، کاستی‌های جدی و قابل تاملی به چشم می‌خورد که اهم آن عبارتند از: کم‌توجهی به اهداف برنامه درسی ملی در حوزه تربیت و یادگیری زبانهای خارجی، تمرکز بر تست‌محوری و غلبه نتیجه محوری در آزمونها بر روند کلی یادگیری زبانهای خارجی، کاسته شدن از کیفیت انتشار آثار، کم توجهی به جنبه‌های کاربردی زبان و تاکید بر فرم، فقدان عناصر پشتیبان بسته آموزشی یا کم کیفیت بودن آنها (مانند فایل صوتی) و یا کم توجهی به جنبه های هویتی و فرهنگی در تولید آثار در زمینه آموزش زبانهای خارجی.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
2-در بخش آثار ترجمه نیز ضمن تقدیر از تلاشهای مترجمان آثار ارائه شده، کاستی هایی محسوس بود، از جمله جدید و به روز نبودن آثار ترجمه شده، مفیدنبودن موضوع و محتوای کتابهای انتخاب شده جهت ترجمه برای مخاطب عام و همچنین لغزشهای ترجمه در بعد محتوا یا ویرایش. همچنین محدودیت آثار رسیده به تنها یک زبان خارجی (زبان انگلیسی) و عدم فعالیت ناشران در زمینه سایر زبانهای مصوب هم از دیگر نکات قابل تامل در آثار رسیده به این بخش از جشنواره است
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
1-تقویت رویکرد ارتباطی فعالانه و خودباورانه به عنوان رویکرد غالب در تولید محتوا 2-توجه به شرایط خاص دوران پساکرونا و ضرورت تقویت علمی دبیران درس زبان خارجی و دانش آموزان در این دوران خاص و خطیر 3-تاکید بر سبک زندگی اسلامی ایرانی و هویت ملی به منظور جلوگیری از انتقال فرهنگی منفی در تولیدات انجام شده 4-تاکید بر جنبه های کاربردی زبان و پرهیز از نمره محوری و کنکورزدگی 5- توجه به گستره وسیع رسانه های کمک آموزشی به ویژه فناوری رمزینه های سریع پاسخ

 

 

بیانیه گروه داوری علوم اجتماعی

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
نوزدهمین جشنواره کتابهای آموزشی رشد در شرایطی برگزار شد ه است که با وجود گذشت دوسال ، جامعه همچنان درگیر پاندومی کروناست وبه تبع آن فضای فرهنگی و آموزشی سخت تحت تاثیر منع و محدودیت های ناشی از همه گیری این ویروس قرار گرفته است.کرونا تاثیرات دوگانه ای برفضای فرهنگی ، نشر و کتاب و کتابخوانی داشته است . از یک طرف مراکزفرهنگی و نشر را دچار رکود ومراکز علمی و آموزشی و مدارس و کتابخانه ها را نیمه فعال ویا تعطیل کرده است اما در همان حال و در جهتی کاملا مثبت ، فرهنگ کتابخوانی در سبک زندگی پسا کرونا رونقی دوباره گرفته و مطالعه کتاب به فرهنگ روز و یکی از گزینه های اصلی گذران اوقات فراغت تبدیل شده است. مطالعه ادبیات ، هنر ، مباحث و موضوعات اجتماعی، فرهنگی و روایت های تاریخی و جغرافیایی به منزله چسب اجتماعی عمل می کند ، گذشته ، حال و آینده مردم را به هم گره می زند و به تحکیم و تقویت هویت ملی و همبستگی اجتماعی می انجامد . جشنواره کتابهای آموزشی رشد از چنین منظری با معرفی آثار برتر و برگزیده می تواند فضای فرهنگی و اجتماعی را اعتلابخشده و مطالعه و کتابخوانی را در بین نسل جوان و دانش آموزان و معلمان و فرهنگیان کشور بیش از پیش اشاعه دهدو نهادینه کند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
گروه داوری کتابهای علوم اجتماعی نوزدهمین جشنواره کتابهای آموزشی رشد ضمن استقبال از چشم انداز های امید بخش در جهت توسعه فرهنگ کتابخوانی و مطالعه ، با توجه به اهمیت و ضرورت عمومی کردن دانش اجتماعی از یک سو و توان و ظرفیت بالای حوزه نشر علوم اجتماعی در کشور از سوی دیگر ، نمی تواند نگرانی خود را نسبت به تعداد اندک و کیفیت کتابهای علوم اجتماعی راه یافته به جشنواره پنهان کند . 38 عنوان کتاب راه یافته به جشنواره که 20 عنوان آن ذیل 6مجموعه کتاب قرار می گیرند تنها گوشه بسیار کوچکی ازتوان و بضاعت نشر علوم اجتماعی در کشور است . با این وجود تنوع موضوعی کتابها جالب توجه بود از فرهنگنامه ها ، مباحث تاریخی و جغرافیایی و نظریه های علوم اجتماعی و سواد رسانه ای تا کتابهای حقوقی ،آثار متنوع کودک و نوجوان و همچنین پژوهشها و بعضا تزها و پایان نامه هایی که در قالب کتاب منتشر شده بودند.علاوه براین در جشنواره امسال نسبت کتابهای دانش آموزی ، معلمان و بزرگسالان نسبتا متعادل و برابر بود و مولفان و ناشران به نیاز و خوراک مطالعاتی و آموزشی هر دو گروه توجه در خور و مناسبی نشان داده بودند. هیات داوری از مجموع 38 عنوان کتاب راه یافته به جشنواره در بررسی اولیه 17 کتاب را -که ذیل 10 عنوان قرار می گرفتند -مناسب بررسی در مرحله نهایی اعلام کرد . ازبین کتابهای مرحله نهایی 4 کتاب بعنوان نامزدهای برترین کتاب برگزیده شدند و در نهایت به اتفاق آرا دو کتاب یکی در حوزه بزرگسال و معلمان و یکی در حوزه دانش آموزی بعنوان اثار تقدیری معرفی شد .
نقاط قوت کتاب‌ها: 
کتابهای راه یافته به مرحله داوری از مزیت ها و نقاط قوت قابل توجهی برخوردار بودند از جمله : - توجه و تاکید بر ایران شناسی ،معرفی توانمندیها و مزیت های کشور - تقویت احساس تعلق سرزمینی و تحکیم هویت ملی - پرداختن به مسائل و مشکلاتی چون پاندومی کرونا ، مسائل زیست محیطی و بحران آب ، بحران جمعیت واشتغال - توجه به نقش و کارکرد رسانه ها و شبکه های اجتماعی و تاکید بر سواد رسانه ای - تالیفی بودن قریب به اتفاق اکثر کتابها وتلاش ارزشمند محققان نویسندگان - رویکرد مناسب کتابها به روزآمد سازی و دانش افزایی معلمان با معرفی مکاتب ، نظریه های علوم اجتماعی - غلبه رویکرد علمی و آموزشی و اجتماعی و فرهنگی در بیشتر کتابها - نگاه پژوهشی مساله محور و آسیب شناسانه به مسائل و موضوعات اجتماعی و فرهنگی - انعکاس پویایی فضای اجتماعی و فرهنگی کشور در کتابها و آثار - پرداختن به موضوع زنان ، اشتغال و باروری -- تقویت روحیه همکاری ونوع دوستی - ساده نویسی وتوجه به نیازهای مخاطبان - تصویر سازی ، گرافیک و کاعذ و چاپ مناسب کتابهای کودکان
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
اما کتابهای رسیده به جشنوار در کنار این مزیت ها از برخی جهات نیز دچار ضعف ، نقص و کاستی هایی بودند، ازجمله : - فقدان تنوع و سطح نسبتا نازل کیفی کتابهای رسیده به جشنواره در مقایسه با کتابهای علوم اجتماعی منتشر شده - فقدان یا تعداد اندک کتابهای مرتبط با حوزه های جعرافیا ،اقتصاد و علوم سیاسی - خالی بودن جای کتابهای الکترونیکی در بین آثار رسیده به گروه علوم اجتماعی. - فقدان کتابهای اجتماعی تعاملی ، لمسی ، پارچه ای و صوتی برای کودکان - مستقیم گویی و جدی نگرفتن کودک و نوجوان در برخی کتابهای دانش آموزی -کم توجهی به مسائل روز و بومی جامعه در کتابهای بزرگسال - متنوع نبودن ناشران وبویژه عدم حضور و مشارکت ناشران شاخص علوم اجتماعی - عدم مشارکت ناشران علمی و آموزشی معتبر بویژه دانشگاهها و مراکز علمی - عدم مشارکت فعال ناشران شهرستانی - عدم توجه مترجمان به اصول وقواعد زبان معیار - متن محور بودن یشتر کتابهای بزرگسال و عدم استفاده از عکس، تصویر ، جدول ، گراف ، نمودارو .. - فقدان خلاقیت و جذابیت لازم در طرح جلد و گرافیک و صفحه آرایی برخی کتابها
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
در خاتمه پیشنهاد می شود به منظور ارتقای کیفیت جشنواره در دوره های آینده موارد زیر بطور جدی دردستور کار دبیرخانه قرارگیرد: 1 - با توجه به شمار اندک کتابهای معتبر علوم اجتماعی رسیده به جشنواره و نیز تعداد محدود ناشران ، پیشنهاد می شود دبیرخانه جشنواره جهت افزایش سطح کیفی با ناشران دانشگاهها و مراکز علمی و همچنین ناشران دولتی و خصوصی معتبر و و باسابقه جهت ارسال آثار تماس برقرار کند . حضور آثار ناشران برجسته علوم اجتماعی کشور در جشنواره موجب ارتقا و اعتلای جشنواره، بهرمندی فرهنگیان ، معلمان ، دانش آموزان و خانواده ها از منابع و آثار معتبر و دست اول و توسعه و اشاعه هرچه بییشتر دانش اجتماعی در جامعه خواهد شد . 2- پیشنهاد می شود دبیرخانه جشنواره رشد تعامل با سایر نهادهای ذیربط در زمینه کتاب و بویژه کتب علوم اجتماعی را در دستور کار خود قرار دهد و از این رهگذر به ارتقای سطح کیفی حشنواره کمک شود. 3- با توجه به دوگروه عمده مخاطبان جشنواره یعنی معلمان و دانش آموزان ، پیشنهاد می شود در همه رشته های موضوعی برای هردو گروه مخاطب دانش آموز و معلم به تفکیک امکان انتخاب یک اثر برگزیده و یک اثر تقدیری فراهم شود. 4- مخاطبان جشنواره توسعه وتعمیم یابد و علاوه بر معلمان و دانش آموزان و کارشناسان و برنامه ریزان آموزشی والدین و خانواده ها نیز در زمره گروه هدف جشنواره قرار گیرند. 5- پیشنهاد می شود دبیرخانه جشنواره و حوزه سامان بخشی کتابهای آموزشی رشد ترتیبی اتخاذ نماید که امکان دسترسی سهل و آسان دانش آموزان ، معلمان ، مدارس و والدین به کتابهای منتخب جشنواره فراهم شود. 6- باتوجه به شناخت کم ناشران، نویسندگان و همچنین مدارس و مراکز آموزشی ، دانش آموزان و معلمان و والدین نسبت به جشنواره کتابهای آموزشی رشد پیشنهاد می شود یک برنامه و کمپین تبلیغاتی و اطلاع رسانی فراگیر هرسال در این زمینه دیده شود.

 

بیانیه گروه داوری علوم تجربی 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
کشف وشناخت پدیده هاو فرایند ها ی شگفت انگیز جهان طبیعت به عنوان بخشی از خلقت الهی از اهداف اساسی آموزش علوم تجربی در کشور ماست .آموزش علوم که با یادگیری مهارت های فرایند علمی وتفکر منطقی و اغلب با کاوشگری انجام می شود،می تواند در دانش آموزان درکی عمیق از مفاهیم علمی ایجاد کندو توانایی آنان را در کسب آگاهی ها، نگرش ها وبینش های لازم برای زیستن در دنیای پر چالش کنونی وآینده ارتقا دهد.کتاب های علمی آموزشی وکمک درسی به عنوان بخشی از آموزش غیر رسمی می توانند در این راه به دانش آموزان ومعلمان آنان یاری برسانند؛ مشروط بر آنکه با برنامه آموزش علوم تجربی مدرسه ای مبتنی بر برنامه درسی علوم و اسناد تحولی مربوط همگام وهمراه باشند .
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
در این دوره از جشنواره حدود115 جلد کتاب ومجموعه کتاب مربوط به رشته های مختلف حوزه علوم تجربی در اختیار گروه داوران قرار گرفت که هدف اغلب آنها دانش افزایی دانش آموزان بود.چنین کتا ب هایی در جای خود ارزشمند هستند ولی باید پذیرفت که در عصرکنونی وبا وجود اینترنت ، بسیاری از اطلاعات حتی در قالب فیلم در اختیار مخاطبان قرار دارد. در این دوره کتاب های معدودی هم به آموزش علوم پرداخته اند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
از نکات مثبت کتاب های این دوره می توان به ارائه موضوع های کاربردی ومرتبط با زندگی مانند معرفی محیط زیست و جانداران گوناگون به گروه سنی دبستانی ودبیرستانی، آشنا ساختن دانش آموزان با چالش های جهانی محیط زیستی ، معرفی محیط زیست مناطقی از جهان ؛ استفاده از کاغذ های جنگل های پایدار برای تولید برخی کتاب ها ؛افزایش شمار کتاب ها نسبت به دوره قبل ، اشاره کرد .هم چنین معدودی از کتاب ها به ارائه مفاهیم علمی در قالب داستان برای دانش آموزان همت گمارده اند .
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
از مشکلات بررسی وداوری کتاب های این دوره فزونی تعداد کتاب های دانش افزایی وترجمه شده ، انگشت شمار بودن تعداد کتاب های تالیفی ونیز کتاب های آموزش دهنده مهارت های فرایندی علوم برای دانش آموزان وکتاب های مناسب آموزش علوم برای معلمان و بی توجهی به روش اصلی آموزش علوم یعنی کاوشگری ،بی توجهی به جانداران ومحیط زیست کشور ایران ،کمبود انطباق فرهنگی به ویژه در تصاویر برخی از کتاب های ترجمه شده با فرهنگ ایرانی واسلامی ، عدم انطباق محتوا و تصا ویر باگروه سنی درج شده در برخی کتاب ها،عدم ارائه مقدمه برای کتاب و استفاده بی مورد از جلد سخت برای کتاب های کم حجم ، ارائه مطالب فراتر از اهداف برنامه علوم در پایه تحصیلی در کتاب های کمک درسی ، عدم توجه به سطح درک دانش آموز و صحت علمی مطالب وشباهت موضوع وسطح کیفی کتاب ها ومجموعه های ترجمه شده وعدم تفاوت وامتیاز چشمگیر در بین آنها بود .
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
گروه داوران پیشنهاد های زیر را به منظور ارتقای کیفی کتاب های مناسب برای دانش آموزان ومعلمان به مولفان ، مترجمان وسایر دست اندرکاران نشر کتاب های آموزشی وکمک درسی ارائه می کند : • توجه بیشتر به ابعاد فرهنگی وتربیتی کتاب های ترجمه شده از نظر انطباق بیشتر با اهداف و رویکرد های اسناد تحولی آموزش وپرورش کشور • تالیف کتاب هایی برای بیان مطالب و موضوع های علمی مرتبط با زندگی و فرهنگ بومی اسلامی - ایرانی با زبانی مناسب برای دانش آموزان سنین مختلف به ویژه استفاده ازقالب و زبان داستان برای دانش آموزان دوره ابتدایی • استفاده از تخصص ویراستاران علمی وادبی در تولید کتاب ها و کاربرد معادل های درست ودقیق برای واژگان علمی و استفاده از واژگان مصوب فرهنگستان • معرفی سوابق مولف یا مترجم وسایر تواید کنندگان در کتاب • مشارکت با انجمن های علمی وتخصصی دانشگاهی وانجمن های علمی معلمان در تالیف وترجمه کتاب های علمی به ویژه در تولید کتاب های آموزش مهارت های فرایندی ، کاوشگری و آموزش علوم برای معلم ها ودبیران • حمایت مادی ومعنوی از کتاب های مناسب واستاندارد از سوی مراکز ذی ربط به ویژه مراکز دولتی مربوط به منظور سهولت قرار گرفتن این کتاب ها در دسترس دانش آموزان ومعلمان

 

بیانیه گروه داوری علوم تربیتی 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
یکی از گروه های جشنواره کتاب های رشد ، گروه علوم تربیتی است که به مجموعه ای کتاب های مرتبط با حوزه ای تخصصی تربیت اعم از عمومی و مدرسه ای می پردازد این زمینه از زمینه های مهم و تاثیرگذار در ارتقا کیفی نظام تربیتی جامعه ایران است. توسعه و ارتقا کیفی نقش ارزنده ای در ارتقا کیفی کوشش های تربیتی در سطح خانواده و مدرسه و جامعه خواهد داشت.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
روشن است که این داوری صرفا شامل کتاب ها و آثار ناشرانی می شود که در این جشنواره شرکت کرده اند. به نظر می رسد فضای نشر به شدت متاثر از اوضاع حاکم بر کشور به ویژه تورم شدید و تاثیرات کر.ونا بر جامعه است.کتاب های شرکت کننده در این حوزه جشنواره نزدیک پنجاه اثر بود که که در سه شکل جمع آوری، ترجمه و تالیف قابل طبقه بندی بود. بیشترین آثار به بخش تالیف اختصاص داشت و کمترین آثار به بخش ترجمه . به نظر می رسد که با توجه به اهمیت و جایگاه این زمینه از کتاب های رشد از منظر کمی قابل توجه نبوده و انتظار می رود متخصصان و صاحب نظران به این عرصه ورود بیشتری داشته باشند و تا اثار این زمینه از غنای بیشتری برخودار باشد
نقاط قوت کتاب‌ها: 
در مجموع بخش قابل توجهی از کتاب ها و آثار گرایش کاربردی داشته و برای عمل تربیت به ویژه تربیت مدرسه ای نوشته شده است. این یک گرایش مفیدی است که می توان به افزایش توانایی های پداگوژیکی کارگزاران تربیتی کشور کمک کند.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
در مجموع سطح کیفی محتوایی کتاب های این حوزه آنچنان بالا نبود . هم چنین در باره موضوعات متنوع و مختلفی که در این زمینه وجود دارد آثاری عملا دیده نمی شود. لذا هنوز حضور متخصصان و خبرگان این حوزه در این زمینه کافی و وافی نیست. متاسفانه در عمل شاهد هستیم که با وجود اهمیت این زمینه اما تعداد کتاب ها و آثار انچنان بایسته و شایسته نیست . هم چنین آثار آکادمیک علمی نیز ناکافی به نظر می رسد. به هر حال بخش قابل توجهی از مخاطبان این زمینه دانشجویان و اساتید دانشگاه ها در رشته های علوم تربیتی هستند اما جز چند اثر ترجمه شده و معدودی تالیفی در این زمینه اثر ی مشاهده نشد.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
1- پیشنهاد برای جشنواره ارزشیابی جشنواره و شناسایی راهکارهای ارتقا کیفی آن جذب ناشرین( علوم تربیتی ) بیشتر به این جشنواره به ویژه ناشرین معتبر دانشگاهی . 2- پیشنهاد برای ناشران جذب خبرگان و متخصصان در این زمینه برای تالیف آثار چه در بخش کاربردی چه در بخش علمی و آکادمیک آن ارزشیابی آثار قبل از چاپ و نشر برای افزایش کیفیت کتاب ها متنوع ساختن کتاب ها و پوشش دادن به بیشتر مووضعات و مسایل تربیتی کشور. توجه متوازن به دو بخش کاربردی و علمی آکادمیک

 

بیانیه گروه داوری فیزیک 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
گروه داوری فیزیک بیستمین جشنواره کتاب های آموزشی و تربیتی رشد، ضمن تشکر و قدردانی از برگزاری این جشنواره و عزم جدی دست‌اندرکاران برای ادامه این فعالیت ارزشمند و تاثیرگذار؛ لازم می‌داند در زمینه کتاب‌های آموزشی حاضر در جشنواره و داوری آنها ، به موارد زیر اشاره نماید.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
-گروه داوری ضمن احترام به تلاش‌های ناشران، مولفان، مترجمان،گرافیست‌ها و ... ، به این نکته اشاره دارد که ، هر کتابی سبب ارتقاء شایستگی‌های مخاطبان نمی شود و حتی در برخی موارد ، مخاطب خود را از اهداف اصلی آموزش و نقش فعالی که در تولید مفاهیم می‌تواند داشته باشد ، دور می کند. این جشنواره‌ها کمک می‌کنند تا مخاطبان کتاب‌ها، با اثرهای مناسب و ارزشمند در هر حوزه ، بر اساس شاخص‌ها و استانداردهای تربیتی و آموزشی ، آشنا شوند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
-از بین ده‌ها کتابی که به دبیرخانه سامان‌دهی منابع آموزشی و تربیتی ارسال شد؛ پس از مراحل اولیه داوری ، 10 کتاب در زمینه‌های نجوم و اختر فیزیک، فیزیک در علوم زیستی و فناوری‌های نانو در مرحله غربالگری به هیئت داوران تحویل داده شد. در مرحله نهایی پس از بررسی انفرادی و تعیین امتیازها براساس شاخص‌ها و استانداردها ؛ 3 کتاب که دارای بالاترین امتیازها بودند ، نامزد کتاب برتر شدند. در مرحله آخر از بین کتاب های نامزد ، گروه داوری پس از بحث و گفت‌وگوهای فراوان هیچ‌کدام از کتاب‌های موجود را به علت قوی‌تر بودن جنبه‌های تدوینی آنها ، شایستة دریافت عنوان برگزیده تشخیص نداد و فقط یک کتاب را شایسته عنوان تقدیری دانست.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
-امروزه جامعه ما با چالش‌های علمی و فناورانه فراوانی روبه‌روست.کتاب‌های فیزیک که برای رسیدن به هدف پیشرفت و توسعه پایدار تدوین می‌شوند باید به این نیازها و چالش‌ها توجه کنند. به عبارت دیگر کتاب‌ها باید متناسب با نیازهای جامعه در عصر حاضر و ارائه مسائل کاربردی و متناسب با زندگی امروزی تالیف، تدوین یا انتخاب و ترجمه شوند تا دانش‌آموزان بین آنچه از کتاب می‌آ‌موزند و با آنچه در زندگی واقعی با آن روبه‌رو می‌شوند ، ارتباط لازم را برقرار کنند. از طرف دیگر ناشران و نویسندگان محترم کتاب‌ها ، به نقش چشم‌گیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در زندگی روزمره کودکان و نوجوانان و تاثیر غیرقابل انکار آن در فرایند یاددهی- یادگیری ، بالاخص در شرایط کرونا و پسا کرونا ، توجه و سعی کنند به همراه کتاب و یا جهت پشتیبانی آن، محتوای الکترونیکی مناسب با امکان محیط‌های چند رسانه‌ای متنوع نیز ارائه دهند.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
هیئت داوران گروه فیزیک، ضمن تقدیر و تشکر از مؤلفان، مترجمان و ناشران؛ توجه این عزیزان را به موارد زیر در تولید اثراتشان جلب می نماید: توجه بیش از پیش به برنامة درسی ملی و بیانیه حوزة تربیت و یادگیری علوم تجربی در این سند و تلاش برای حرکت در چارچوب آن. تولید محتوای مناسب برای یادگیری راه یاد گرفتن، ارتقای خواندن و درک مطالــب علمی ، پرورش تفکر نقاد ، خلاق و علمی در دانش آموزان. تولید کتاب های روشی و آموزش محور (مبتنی بر روش های کاوشگری ، حل مسئله ، پروژه محور و ... ، و رویکردهای تلفیقی نوین مانند استیم ) . توجه به نیازهای امروزی و آینده دانش آموزان به عنوان شهروندانی مفید و مسقل در یادگیری و تولید کتاب‌هایی بر اساس یافته های جدید و به روز در حوزه فیزیک و فناوری های نوین با زبان و بیان ساده. توجه به پرورش شایستگی های پایه و مهارت های فرایندی علوم تجربی. توجه بیشتر به اصول زیبایی شناسی و تصویرگری کتاب ها، متناسب با ارزش های فرهنگی و بومی. توجه به ایجاد انگیزه در مخاطبان در محتوای نوشتاری کتاب ها و فناوری اطلاعات و ارتباطات در شرایط کرونا و پسا کرونا. ذکر منابع و مآخذ، واژه نامه و نمایه در کتاب ها و رعایت حقوق معنوی و رعایت استانداردهای ارجاع‌دهی و منبع نویسی.

 

 

بیانیه گروه سواد رسانه‌ای و فناوری اطلاعات 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
کتاب های کمک آموزشی با رعایت اهداف و شاخص های برنامه درسی ملی و اسناد بالا دستی، نقشی ممتاز بر عهده دارند و جشنواره رشد به پاس این تلاش ها، با معرفی برترین ها به این کوشش ها ارج می نهد.هیات داوران با بررسی کتاب های این دو حوزه و از بین 5 کتاب راه یافته به مرحله ی پایانی ، یک کتاب را شایسته ی تقدیر تشخیص داد.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
بررسی کتاب ها بر اساس شاخص هایی انجام شد که به برخی از آن ها اشاره می شود: 1-به روز بودن 2- ناظر به بازار کار بودن و مهارت محوری 3- نگارش ویراسته و توجه به ارایه ی روان و فاقد افزونگی 4- توجه به واژه گزینی علمی و فارسی 5- توجه به ازرش های تاکید شده در اسناد بالادستی 6-هم سویی با برنامه درسی ملی 7- بومی سازی محتوای علمی 8- استفاده از منابع معتبر علمی و پژوهشی بر خلاف انتظار تعداد کتاب های کمی این شاخص ها را دارا بودند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
توجه به برنامه ی درسی ملی مهم ترین شاخص کتاب های این دوره ارزیابی شد.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
ضروری است کتاب ها، منابع و مآخذ مورد استفاده را ذکر کنند و در ارایه مطالب از استاندارد های آن پیروی کنند.متاسفانه بیشتر کتاب ها در این بخش دارای ضعف های اساسی بودند.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
هیات داوران ضمن ارج نهادن به تلاش تمامی مولفان،مترجمان و ناشران در دو حوزه ی فن آوری اطلاعات و سواد رسانه ای پیشنهاد می کند توجه بیشتری به زبان فارسی ، رعایت ساختار کتاب در تولید و نشر مطالب و کاربردی بودن ، در سامان دهی کتاب های کمک آموزشی انجام شود.

 

 

بیانیه گروه شعر، نثر ادبی و خاطره 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
شعر ومتن ادبی همواره در گستره تعلیم وتربیت جایگاه ویژه ای داشته است.نگاه آموزشی وپرورشی به صورت مستقیم یا پیرامون مسایل اخلاقی واجتماعی و....واندیشه های خیال انگیز مد نظر سرایندگان ادیب واندیشمند بوده است ونظام آموزشی همه ادوار تاریخ به این مهم توجه داشته اند.امروزه نیز خوشبختانه شاعران بی شماری به ارایه آثار برای مخاطبان دانش آموز مختلف همت می کنند .شناسایی ومعرفی برترین این تالیفات درجشنواره رشد تاثیر مطلوبی دراشاعه ادبیات وشعرگروه های فراگیر خواهد داشت.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
درسالهای اخیر ناشران دولتی وخصوصی اقبال چندانی نسبت به انتشار سروده های شاعران نشان نداده اندوبا وجود بیماری کرونا که انتشار کتاب درهمه زمینه ها محدود شده است این عدم استقبال به شعرتشدید یافته است.بنابر این تنوع دفتر های شعروگوناگونی شاعران از لحاظ سبک وموضوع هم کاهش یافته است.مگر تعدادانگشت شماری که سرمایه خود را برای ارایه شعر مطلوب وکتاب های درخور توجه شاعران معطوف داشته اند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
کم شدن ایرادهای نگارشی واغلاط چاپی وویرایشی ،توجه به کیفیت خوب آثار وانتخاب شاعران توانا وشناخته شده دربین مخاطبان ،ارایه مجموعه شعر ها درشکلی شایسته وزیبا وتوجه به خواست ونیاز وسلیقه خوانندگان کودک ونوجوان از نکات قوت کتاب هاست.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
افزایش غیرمتعارف قیمت کتاب کودک ونوجوان که دسترسی به این محصول را برای مخاطب ناممکن می سازد ، استفاده از کاغذهای کم دوام وبی کیفیت ، عدم عنایت به نقش اساسی تصویرگری شایسته وسایر شگردها وابتکارهایی که باعث جلب نظر خواستاران این محصول فرهنگی می شود ، ودرنهایت ضعف تالیف وکم توجهی به ساختار بنیادین ودستور زبان فارسی در سروده ها رامی توان از نقطه ضعف های کتابها برشمرد
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
رفع موانع دسترسی کتاب به فراگیران مشتاق می تواند درشکل های گوناگون صورت پذیرد. همچون خرید کتاب برای مراکز وکتابخانه ها ومدارس وایجاد جریان هدیه کتاب ومعرفی کتاب از سوی رسانه ها که قطعاموجب انگیزه دار شدن ناشران واستقبال شاعران درسرودن کارهای تازه خواهد بود.

 

بیانیه گروه فرهنگ و هنر 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
با توجه به گستردگی عناوین رشته‌ها و تنوع و تعدد تکنیک‌ها و شیوه‌ها و ابزار و لوازم، بی‌شک وجود کتاب‌های آموزشی و کمک‌آموزشی در کنار کتاب‌های درسی رسمی حوزه‌ی هنر، از ضروریات است و ناشران و مولفان و سایر عوامل نشر در این حوزه هر ساله با صرف هزینه‌های فراوان مبادرت به چاپ و انتشار عناوین بسیاری می‌ورزند. این جشنواره با در نظر گرفتن نیازهای اساسی دانش‌آموزان، هنرجویان و معلمان هنر و نیز دانشجو-معلمان هنر در پی یافتن منابع مکملی است که بخشی از نیازهای آموزشی گروه یاد شده را در کنار کتاب‌های درسی رسمی تحت پوشش قرار دهند و در راستای نظام آموزشی و برنامه‌های درسی رسمی قرار گیرند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
با توجه به تنوع و تعدد بسیار کتاب‌های منتشر شده در حوزه‌ی هنر، میزان جذب کتاب‌های درخور و قابل توجه، بسیار ناچیز است. از بین ۱۸ عنوان رسیده به مرحله‌ی داوری، تنها شش کتاب شایستگی عبور از مرحله‌ی غربالگری را به دست آوردند و سایر کتاب‌ها بسیار از استانداردهای لازم به دور بودند. خوشبختانه بین این شش عنوان چهار عنوان در رقابت کسب رتبه‌ی برگزیده قرار گرفتند که کتاب برتر (با توجه به معیارهای نوزدهمین جشنواره) از میان آنها انتخاب شد.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
از نقاط قوت کتاب‌ها (چهار عنوان برتر) می‌توان به همسویی با نیازهای برنامه‌های درسی، برخورد علمی، خلاقانه و دقیق با موضوعات، رعایت اصول و قواعد چاپ و نشر و کیفیت قابل قبول ارائه‌ی فیزیکی کتاب‌ها (کیفیت چاپ و گرافیک و...) اشاره کرد.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
از جمله نقاط ضعف در کتاب‌های رسیده به نوزدهمین جشنواره، می‌توان از وجود رویکرد غیرخلاق (سرمشق و تکرار الگوی از پیش طرح شده)، عدم رعایت اصول تحقیق و تالیف در برخی عناوین، کیفیت نازل ارائه‌ی فیزیکی کتاب‌ها (کیفیت چاپ و گرافیک و...)، و عدم تناسب با نیازهای برنامه‌های درسی در دوره‌های مختلف نام برد.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
با توجه به فعالیت ناشران مختلف و معتبر در حوزه‌ی نشر کتاب‌های هنر، و نیز اهمیت غیرقابل انکار این جشنواره، مشارکت بسیار اندک ناشران این حوزه در این جشنواره بسیار چشمگیر است. (این مشارکت در بعضی شاخه‌ها از جمله سینما و نمایش و موسیقی در حد صفر است.) این مورد به عنوان مهمترین آسیب در دوره‌های مختلف جشنواره بسیار دیده می‌شود. به نظر می‌رسد لازم است مسئولین محترم سیاستگذاری و برنامه‌ریزی جشنواره با همکاری کارشناسان محترم، نسبت به آسیب‌شناسی و ارائه‌ی راه حل این مشکل و ایجاد انگیزه جهت حضور پررنگ‌تر و جذب حداکثری ناشران اقدام جدی به عمل آورند. همچنین، با توجه به اینکه دو حوزه‌ی "فرهنگ" و "هنر" با توجه به اشتراکات فراوان، هریک دارای استقلال در فرم و محتوا هستند‌، نسبت به تفکیک این دو حوزه از یکدیگر اقدام گردد. ضمن اینکه خود حوزه‌ی هنر دارای شاخه‌های کلی و تخصصی چندی است (به عنوان مثال شاخه‌های مختلف هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی، هنرهای آوایی، هنرهای دستی و سنتی، و...) و پرداختن به تمام آنها در یک گروه سه نفره‌ی داوری، انتخاب صحیح را با مشکل مواجه می‌سازد. و نیز پیشنهاد دیگری که مد نظر داوران محترم این گروه قرار دارد، تفکیک محدوده‌های سنی کودکان و بزرگسالان است.

 

بیانیه گروه کار و فناوری 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
حوزه کار و فناوری شامل کسب مهارت های عملی برای اداره امور زندگی و کسب شایستگی های مرتبط با فناوری جهت آمادگی ورود به حرفه و شغل در بخش های مختلف اقتصادی و زندگی است. با توجه به آموزه های ایرانی اسلامی، کار و اشتغال دارای ارزش تربیتی است و انسان باید با توجه به تغییرات سریع فناوری و پیچیدگی های دنیای کار، دانش، مهارت و نگرش خود را در این زمینه توسعه دهد.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
کتاب های این دوره از کمیت مناسبی برخوردار بودند. اکثر کتاب ها برای سنین پایین ابتدایی مناسب بودند و کتاب های مناسب متوسطه اول، کمتر دیده می شد. بر خلاف دوره های پیشین که کتاب های مرتبط با رایانه از کمیت بالایی برخوردار بودند، در این دوره این نوع کتاب ها با کاهش بسیار کمیت مواجه شده و در مقابل، کتاب های مهارتی خصوصا کتاب های مرتبط با مشاغل افزایش بیشتری داشتند. همچنین کیفیت محتوا و نوع پرداختن به آن، و نیز موضوعات کتاب ها به اهداف درس و سند تحول بنیادین نزدیک تر شده است.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
انطباق با اهداف سند تحول بنیادین ـ کمیت و کیفیت مناسب ـ توجه به مهارت های گوناگون ـ پرداختن به مشاغل
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
اکثر کتاب ها برای مخاطبان سنین خیلی پایین تدوین شده بودند.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
توجه به اهداف متنوع درس کار و فناوری که در سند مصوب استانداردسازی این درس اشاره شده است. حوزه تربیت و یادگیری کار و فناوری شامل اهداف و شایستگی های گوناگونی است که معمولا به تمام آنها از سوی ناشران پرداخته نمی شود.

 

 

بیانیه گروه معماری 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
نوزدهمین جشنواره کتاب رشد به فضل خدای متعال، به عنوان میعادگاهی برای اصحاب فرهنگ و هنر، صاحبنظران و پژوهشگران و فعالان حوزه چاپ و نشر و کتابهایی در راستای غنی سازی، به روزآوری و اخلاق مدار کردن کتابهای درسی، هم اینک به یک نهاد علمی و فرهنگی تبدیل شده است.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
هیات داوارن رشته معماری ضمن سپاس از تمامی نویسندگان، پدیدآورندگان و فعالان حوزه نشر شرکت کننده در این فراخوان،در جلسات داوری در راستای معرفی کتاب برگزیده و قابل استفاده برای هنرآموزان و هنرجویان به شناسایی و رتبه بندی ده اثر رسیده به جشنواره پرداخت.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
معیارهای ارزیابی و داوری آثار معماری در این جشنواره موارد زیر بوده است: 1- تاثیرگذاری در ارتقای سطح علمی هنرآموزان و هنرجویان؛ 2- همسویی با اسناد بالادستی وزارت آموزش و پرورش 3- میزان انطباق آنها با سرفصل های رشته های نقشه کشی معماری و معماری داخلی؛ 4- پایبندی به ارزش‌های اسلامی، اخلاقی و انسانی؛ 5- تازگی و نوآوری؛ 6- رعایت استانداردها در فصل بندی، نگارش، پاکیزگی و آراستگی ظاهری کتاب از حیث کیفیت چاپ، ویراستاری، صفحه آرایی و طراحی جلد بوده است. در مرحله اول، از مجموع ده تعداد از کتب رشته معماری واصله به جشنواره، هفت تعداد از آنها که امتیازات بیشتری را کسب کرده بودند معرفی شدند. در مرحله دوم، بر اساس سهمیه تخصیص داده شده، از بین کتب منتخب یکی به عنوان برگزیده انتخاب گردید.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
در مجموع آثار ارسالی به گروه معماری از کیفیت خوبی برخوردار بودند و تنها در آثار ترجمه مباحث فرهنگی نمود کمتری نسبت به بقیه تالیفات دیده میشد.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
به منظور ارتقا کیفیت کتب شرکت کننده در جشنواره، هیات داوران ضمن عرض خداقوت به متولیان جشنواره، پیشنهاد می نماید در راستای معرفی بیشتر جشنواره و تشویق بیش از پیش ناشران، مولفان، مترجمان، نویسندگان و پدیدآورندگان کتب برای ادامه کار فرهنگی موثر و پرداختن به موضوعات درخور برای هنرآموزان و هنرجویان، اقدامات بیشتری را مبذول دارند. همچنین پیشنهادات زیر را نیز به پدیدآوران کتب ارایه می نماید: 1- شناخت مخاطب و توجه به شایستگی های فنی مورد نیاز هنرآموز و هنرجویان 2- بسط و توسطه شایستگی های غیرفنی و تلفیق آنها با شایستگی های فنی 3- جذابیت بیشتر تصاویر، صفحه آرایی و نحوه نگارش و آراستگی مطالب 4- توجه بیشتر به شیوه های مختلف و نوین یاددهی و یادگیری در ارایه مطالب در خاتمه امیدواریم در سالهای بعد شاهد ارتقا کمیت و کیفیت کتب و معرفی آثاری غنی تر و باارزش تری باشیم.

 

بیانیه گروه موسیقی و سینما 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
تغییر در شیوه های خوانش و دریافت و گسترش رسانه ها، همچنان اصالت خواندن و اثربخشی کتاب در تربیت و پرورش هر نسل و فرهنگ بالنده ای را هرگز نکاسته است. لذا همچنان تلاش برای تولید کتاب های اثربخش و تالیف روح افزا اهمیت ویژه اش را حفظ نموده است.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
در این بخش ترکیب شدن دو حوزه سینما و موسیقی با وجود اشتراک در کلیات هنری، اما اختلال در داوری تخصصی هر دو ساحت ایجاد می نماید. البته وجود کتابهای کاربردی که می تواند سهمی در حوزه یادگیری و گروه مخاطب خود را داشته باشد بسیار قابل توجه و ارزشمند است. البته به نظر می رسد در شیوه دریافت و ورود آثار به جشنواره نیاز به بازنگری می باشد چرا که برخی از آثار شایسته نشر در این حوزه در میان آثار درخواستی برای مسابقه دیده نشدند حال آنکه می توانند سهم قابل توجه ای در رشد و توسعه کیفی و کمی جشنواره داشته باشند.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
همه ی کتاب ها دارای ارزش کاربردی آموزشی می باشند.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
نبودن برخی از آثار ارزشمند این حوزه در میان متقاضیان باعث شده است که میانگین ارزش کتابهای موجود از آنچه در بازار نشر وجود دارد پایین تر باشد لذا برخی آثار صرفا جنبه آموزشی محدودی را به خود گرفته یا از جایگزین های همین مبحث، با فرض اینکه جشنواره در پی معرفی برترین ها می باشد، در جایگاه نازل تری قرار دارد.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
پیشنهاد اول : با توجه به توسعه تولید و کاربرد کتاب های گویا و پادکست های صوتی، و از آنجایی که کتاب های گویا باعث ترغیب کتاب خوانی و رشد جایگاه کتاب می شود، پیشنهاد می شود در دوره آتی کتاب های گویا به انضمام کتاب چاپی شان یا در بخشی جداگانه مورد توجه قرار گیرد. پیشنهاد دوم : با توجه به عدم حضور برخی از آثار در خور به عنوان متقاضی جشنواره، شیوه ورود کتاب ها را محدود به صرفا سامان دهی ننموده تا فرصت های جایگزین باعث ورود کتاب های کیفی بیشتری بشود.

 

بیانیه گروه مهارت‌های زندگی 

اعضای محترم؛ بیانیه شامل بخشهای زیر می باشد. این چهارچوب به منظور یک‌دستی بیانیه‌ها داده شده است:
1- مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع) 2- توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره) 3- نقاط قوت کتاب‌ها 4- نقاط ضعف کتاب‌ها 5- ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...
برای ثبت بیانیه در این صفحه، سرگروه محترم لازم است روی برگه اصلاح (بالا) کلیک کرده، کادرها را تکمیل فرماید.
اعضای محترم گروه، اگر در مورد بیانیه نظری نداشته باشند، با فشردن دکمه «امضا» در پایین صفحه امضا می‌فرمایند.
مقدمه (کلیاتی کوتاه درباره جایگاه و اهمیت موضوع): 
بدون تردید، یکی از قابلیت‌های بسیار مهمی که خالق هستی نزد انسان به ودیعه گذاشته است تا در گسترۀ حیات خویش از آن بهره‌مند شود، ظرفیت یادگیری و آموختن است که از بدو تولد شروع و تا واپسین دم حیات ادامه می‌یابد. از این رو، کسب مهارت‌های لازم و بهره‌مندی از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های خود برای زندگی بهتر است که انسان را به رشد و کمال لازم هدایت می‌کند. به بیان دیگر زندگی موهبتی است که خداوند به انسان ارزانی داشته است و از او انتظار دارد از این موهبت، فرصت و آزمون بزرگ در جهت کمال و تعالی خود بهره برداری کند. در حال حاضر ارتقای کیفیت زندگی و خوب زیستن، مستلزم آموزه‌ها و توانایی‌هایی است که با عنوان «مهارت‌های زندگی» شناخته می‌شوند. مهارت‌های زندگی، شامل مجموعه‌ای از دانش‌ها، نگرش‌ها، ارزش‌ها و توانایی‌هایی است که کارآمدی، سازگاری و بهزیستی انسان را افزایش می‌دهند.
توصیف وضع موجود (با اشاره ای به وضعیت کلی کتاب‌های جشنواره): 
موضوع مهارت‌های زندگی در چند دهۀ اخیر در ایران مورد توجه قرار گرفته، اما این توجه با آشفتگی و نابسامانی همراه بوده است. از یک طرف، مولفه‌های مهارت‌های زندگی به خوبی معرفی نشده و چهارچوب مشخصی برای آن وجود ندارد و هر موضوع باربط و بی‌ربطی به عنوان مهارت زندگی معرفی می‌شود. از طرف دیگر، با وجود تلاش‌های کم‌وبیش برای بومی سازی مهارت‌های زندگی؛ هنوز منابع منتشر شده، آموزش‌ها و فعالیت‌های مرتبط با آن با نیازها و واقعیت‌های فرهنگ ایرانی چندان سازگار نشده است.
نقاط قوت کتاب‌ها: 
حقیقت مطلب این است که نقاط قوت خاصی در بین یک‌صد و هفتاد کتابی که به نوزدهمین جشنوارۀ کتاب رشد، در زیرمجموعۀ مهارت‌های زندگی ارائه شده، ملاحظه نشد. عناوین کتاب‌ها شامل طیف متنوعی از موضوعات بود، از جمله موضوعات اخلاقی، بهداشتی، فلسفی، مدیریتی، رازهای موفقیت، روش مطالعه، مسائل تحصیلی، رفتارهای اجتماعی و نظایر آن. یک نکتۀ قابل تأمل است و آن اقبال و توجه نویسندگان و مترجمان و ناشران به حوزۀ مهارت‌های زندگی است.
نقاط ضعف کتاب‌ها: 
در بین یک‌صد و هفتاد کتابی که به نوزدهمین جشنوارۀ کتاب رشد، در زیرمجموعۀ مهارت‌های زندگی ارائه شده است، عناوین کتاب‌ها شامل طیف متنوعی از موضوعات بود، از جمله موضوعات اخلاقی، بهداشتی، فلسفی، مدیریتی، رازهای موفقیت، روش مطالعه، مسائل تحصیلی، رفتارهای اجتماعی و نظایر آن. غلبۀ آشکار کتاب‌های ترجمه‌ای بر تألیفی به‌ویژه در بخش کودک و نوجوان هم شاهد عینی فاصله گرفتن نویسندگان از نیازهای فرهنگی و بومی محسوب می‌شود. در کنار تعداد اندک آثار تألیفی که عمدتاً از کیفیت محتوایی مناسب هم برخوردار نبودند، آثار ترجمه‌ای زیادی حضور داشتند. گفتنی است که به علت عدم دسترسی به اصل کتاب‌ها (زبان مبدا)، نمی‌توان به درستی دربارۀ کتاب‌های ترجمه شده، نظر داد و ارزیابی کرد. یک نکتۀ قابل تأمل دیگر در مورد کتاب‌های تألیفی این بود که به‌طور معمول، مباحث مطرح شده مبتنی بر پژوهش‌های بومی نبود و مباحث عملی و مهارتی وزن کمتری داشت.
ارائه پیشنهادهایی به منظور بهبود کیفیت کتاب‌ها به ناشران، پدیدآورندگان یا سیاست گذاران فرهنگی و...: 
در هر حال موضوع آموزش مهارت‌های زندگی یا به بیان دیگر آموختن برای زیستن، یکی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین مباحث نظام آموزش و پرورش ایران محسوب می‌شود و لازم است از جایگاه شایسته‌ای برخوردار شود و پژوهش دربارۀ آن و بومی‌سازی مهارت‌های زندگی بر اساس آموزه‌های فرهنگی الزامی است. در پایان پیشنهاد می‌شود: 1- با نظارت تخصصی سازمان‌های ذی‌ربط، عناوین و محدودۀ محتوایی مهارت‌های زندگی بازتعریف و مشخص شود و همۀ مراکز آموزشی، نهادها، ناشران و افراد به رعایت آن موظف شوند. 2- پشتیبانی از کارهای گروهی توسط سازمان‌ها و ناشران در تألیف و آماده‌سازی کتاب‌های مهارت‌های زندگی می‌تواند به تولید و عرضۀ آثاری با ارزش، تخصصی و مفید منجر شود. 3- ناشران، به‌ویژه ناشران دارای امکانات مناسب، در کنار آثار ترجمه‌ای از انتشار کتاب‌های تألیفی هم استقبال کنند. 4- ناشران نویسندگان در آثار خود به جنبه‌های عملی و کاربردی مهارت‌های زندگی توجه جدی‌تری نشان دهند. 5- تولید آثار مجموعه‌ای تألیفی و بومی با کیفیت محتوایی و هنری و فنی سطح بالا به‌ویژه برای کودکان و نوجوانان –مشابه آن‌چه در کتاب‌های ترجمه‌ای معمول است- مورد توجه قرار گیرد