فرهنگ پهلوانی، شاه کلید تربیت اخلاقی
-
رئیس پیشین فدراسیون پهلوانی و زورخانهای
-
فرهاد طلوع کیان
فایلهای مرتبط
۱۳۹۹/۰۷/۲۲
فرهنگ پهلوانی میراث پرافتخار ایرانیان یکتاپرست است که با بهرهگیری از تعالیم اسلام تکامل یافته و با الگو قرار دادن جوانمرد عالم بشریت حضرت علی (ع) و اتکا به مضامین معنوی و مرام اخلاقی برگرفته از قرآن، احادیث و روایات، منابع ارزشمند عرصه ادبیات همچون شاهنامه فردوسی، سبک زندگی بینظیری را به بشریت، معرفی و هدیه کرده است.
فرهنگ جوانمردی بهعنوان فرهنگ عمومی در همه اقشار یافت میشود و قابلیت ترویج عمومی را دارد.
کلیدواژهها: فرهنگ پهلوانی، ایرانیان، جوانمردی
امروزه همگان از بیاخلاقیها ناراضیاند و فرهنگ پهلوانی با شاخصهای ایمان، انصاف، صداقت، راستی، پاکدامنی، گذشت، ایثار، دستگیری ضعفا، دفاع از مظلوم و ... نیاز همه جوامع بشری است.
جوانمردی، زن و مرد ندارد، کوچک و بزرگ ندارد، ایرانی و غیر ایرانی ندارد، مسلمان و غیرمسلمان ندارد و همه اقشار جامعه نیازمند این فرهنگ هستند. کاسب و کارمند و کارگر و مدیر و هنرمند و ورزشکار و سیاستمدار و فرهنگی و معلم و دانشآموز و استاد و دانشجو و ... با مرام جوانمردی زندگی بهتری خواهند داشت.
پهلوانی خصیصهای انسانی است که در حین قدرت، تواضع و مردمداری را میطلبد و تقویت جسمانی و روحانی را توأم با هم میخواهد. با همین مفهوم در طول تاریخ، «پهلوانی در ورزش» تجلی ویژهای پیدا کرده است.
خوشبختانه برای احیای این فرهنگ تربیتی، اسناد بالادستی و مصوبات ذیل با تلاش فدراسیون پهلوانی و زورخانهای جمهوری اسلامی ایران در اختیار ما است:
1. ثبت ملی «آیینهای پهلوانی و زورخانهای» در سازمان میراث فرهنگی (1387).
2. تصویب «روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای» در «ضمیمه» تقویم رسمی کشور توسط شورای فرهنگی عمومی مطابق با 17 شوال به عنوان سالروز نبرد پهلوانانه جوانمرد عالم بشریت حضرت علی (ع) در جنگ خندق و نماد مبارزه با هوای نفس (1389).
3. تصویب «آیینهای پهلوانی و زورخانهای ایران» در فهرست میراث ناملموس (معنوی) بشری یونسکو (16 نوامبر 2010).
4. تصویب انتقال روز 17 شوال از «ضمیمه» به «متن» تقویم رسمی کشور (1391).
5. تصویب «آییننامه ترویج فرهنگ پهلوانی و توسعه ورزش زورخانهای» توسط شورای فرهنگ عمومی (جلسه 621) مشتمل بر تأسیس ستاد ترویج فرهنگ پهلوانی و شرح وظایف 44 نهاد، سازمان و وزارتخانه (1393).
در متن این آییننامه به وظایف آموزشوپرورش (مواد 13 و 14) پرداخته شده تا معرفی، آموزش و ترویج فرهنگ و ورزش پهلوانی برای همه مقاطع تحصیلی در بین دانشآموزان، معلمان و مربیان ورزش از طریق درج در کتب درسی، فعالیتهای امور تربیتی، فوق برنامه و ضمن خدمت در اولویت قرار گیرد.
درخصوص چگونگی ترویج این فرهنگ در برنامههای آینده آموزشوپرورش، سخن بسیار است که اگر توفیق باشد در آینده بیشتر خواهیم گفت، ولی برای روشن شدن اذهان خوب است طرح موفق سال 1394 در دو سطح استانی (اداره کلها) و ملی (فدراسیونها) را یادآوری کنیم که فرهنگ پهلوانی با رویکرد فرهنگ عمومی از رشته ورزش زورخانهای فراتر رفت و برگزیدگان جامعه ورزش (مربیان، قهرمانان، مدیران و ... ) از رشتههای مختلف ورزشی بهعنوان «مروجان فرهنگ پهلوانی» با فعالیت یکساله دبیرخانه ستاد ترویج فرهنگ پهلوانی مستقر در فدراسیون پهلوانی مستقر در فدراسیون پهلوانی و زورخانهای جمهوری اسلامی ایران طی مراسمی شکوهمند با حضور تنی چند از اعضای هیئت دولت، معرفی و تجلیل شدند. همچنین با فعالیت مستمر ستاد در طول سال، ترویج فرهنگ جوانمردی از حوزه ورزش هم فراتر رفت و به هنرمندان و ... هم رسید.
با بهرهگیری از مصوبات ارزشمند فوق و تجربه برنامههای اجرایی تأثیرگذار و فراگیر، بدون شک با اتکا به معلمان دلسوز و مستعد و هدایت و حمایت مدیران مسئولیتپذیر ایران عزیز، ترویج فرهنگ جوانمردی نهادینه و مرام پهلوانی، فراگیر خواهد شد.
۳۷۵
کلیدواژه (keyword):
رشد آموزش تربیت بدنی,اطلاع رسانی,