روزتان مبارک، همراهان عزیز، هر شماره از مجله رشد ریاضی برهان را ورق میزنیم، کمتر مقالهای از دانشآموزان در آن میبینیم. ما دوست داریم که مقالهها و مطالب دانشآموزان را در برهان ببینیم و مجله برهان مجلهای پر از مطالب و مقالههای خوب شما باشد. دوستان خوب ما، مقاله نوشتن کار سختی نیست. مقاله مثل همان انشاهایی است که از دوره ابتدایی مینوشتید.
به مقالههای مجله برهان و مجلههای دیگر نگاه کنید. تقریباً همه مقالهها ساختار مشخص و ثابتی دارند. از نظر محتوایی هم نوشتههایی هستند که اطلاعات، آگاهی، ایده و نظرات، و بینشهایی را در مورد موضوع خاصی ارائه میدهند. ساختار تمام مقالهها شامل عنوان، مقدمه، موضوع و نتیجه است. در ابتدای هر مقاله نام نویسنده و در پایان آن منابع، مراجع و پینوشتها آورده میشوند. و اما مجله برهان مجلهای است با موضوع و محور ریاضی و مقالههای ریاضی.
سؤال: مقالههای ریاضی چه نوع مقالههایی هستند؟
پاسخ: مقالههای ریاضی مقالههایی هستند که غالباً یک مفهوم، مسئله یا روش ریاضی و هندسه را بررسی میکنند و مانند تمام مقالههای دیگر مقدمه، عنوان، نتیجه و ... دارند. با این حال، تفاوت مقالههای ریاضی با دیگر مقالهها در این است که مقالههای ریاضی منطق و استدلال روشن و محاسبهها و ترسیمهای دقیقی دارند. حالا اگر تصمیم گرفتهاید که مقالهای برای برهان بنویسید، حتماً قبل از نوشتن به این سؤالها پاسخ دهید:
• اول اینکه: «برای چه کسانی مینویسید و آنها میخواهند چه چیزهایی را از مقاله شما بدانند و بیاموزند؟» پاسخ ما به این سؤال چنین است: «مطالب و مقالههایی برای برهان مناسباند که تازه، جذاب، خواندنی و مورد نیاز خوانندگان باشند.»
• دوم اینکه: «به چه صورتی بنویسیم؟ به این صورت که لحن، سبک و زبانی متناسب با دانش و انتظارات مخاطبان مجله برهان که دانشآموزان پایههای هفتم، هشتم و نهم هستند، داشته باشد. همچنین بهگونهای نوشته شود که خوانندگان مجله را علاقهمند، راضی و قانع کند.»
پیش از شروع نگارش، نوع و موضوع مقاله و هدف خود را مشخص کنید و درباره موضوعی که انتخاب کردهاید و قرار است بنویسید، تحقیق کنید. از افراد آگاه و صاحبنظر سؤال کنید و اطلاعات کافی به دست آورید. برای تکمیل اطلاعات خود میتوانید از کتابها، مقالهها، وبگاهها (وبسایتها) یا سایر منابع معتبر و قابل اعتماد استفاده کنید. یادتان باشد که از هر منبعی استفاده میکنید آن را یادداشت کنید و نام آن را در پایان مقاله خود زیر عنوان منابع بیاورید.
پس از جمعآوری اطلاعات، پیشنویس اولیهای از مقاله خود بنویسید. در نوشتن پیشنویس به سطح مخاطبتان توجه کنید و طوری بنویسید که برای او قابل فهم و درک باشد. برای مقالهتان عنوان، مقدمه و اشاره مناسب تعیین کنید و بکوشید در مقاله مخاطبتان را به هدف و نتیجهای که در نظر دارید برسانید. بعد از نوشتن پیشنویس اولیه، آن را چندین بار بخوانید و اصلاح کنید. سپس بهتر است کمی زمان بگذارید و پیشنویس اولیه را برای مدتی کنار بگذارید. این فاصله به شما کمک میکند نگاه دقیق، عینی، منطقی، و انتقادیتری نسبت به پیشنویس اولیه مقالهتان پیدا کنید. بعد دوباره به سراغ پیشنویس مقاله بروید و با نگاه جدیدی آن را بخوانید. برای بهترشدن مقاله اصلاحات و تغییراتی در آن انجام دهید.
توصیه میکنیم قبل از نهاییکردن مقاله خود آن را به یک یا چند نفر از معلمان و دوستان خود بدهید تا بخوانند. از آنها بخواهید که در مورد نقاط قوت و ضعف مقاله شما نظر بدهند و برای بهترشدن مقاله شما راههایی را پیشنهاد کنند. بعد از دریافت نظرات معلم و دوستانتان، باردیگر مقاله خود را اصلاح، ویرایش و بازنویسی کنید و هرگونه اشتباه محتوایی، دستور زبانی، املایی و علائم نگارشی را تا جایی که میتوانید برطرف کنید. همچنین اگر نیاز بود، زبان و سبک مقاله خود را هم تغییر دهید، تا مقالهتان واضح، روان و مختصر شود. در پایان، مقاله خود را از پیشنویس به نهایی تغییر دهید و همه منابعی را که استفاده کردهاید، در انتهای مقاله بیاورید. بعد آن را برای مجله رشد ریاضی برهان متوسطه اول بفرستید. ما بیصبرانه منتظر مقالههای شما هستیم.
سلامت و سربلند باشید.
۲۹۷
کلیدواژه (keyword):
رشد برهان متوسطه اول، سخن سردبیر، شما بنویسید، حسین نامی ساعی