هفته ملی مهارت
۱۴۰۲/۰۵/۱۰
هر بار که آچاربهدست یک وسیله منزل را تعمیر میکند، غروری دلپذیر در چشمهایش موج میزند. شغلش «هوشبری» است، ولی سالها تعمیرگاه لوازم خانگی داشته و در این کار متبحر است. هر بار که از او بپرسی بیمارستان و هوشبری را چه کار به تعمیر لوازم خانگی؟! با لبخند پاسخ میدهد: «همهاش از طرح کاد شروع شد؛ وقتی که دانشآموز رشته تجربی بودم، اما یک روز در هفته در کارگاهی در کرج کار میکردم ...»
«طرح کاد» طرح و پروژهای در نظام قدیم آموزشی ایران بود که دانشآموزان دهه 1360 با آن بهخوبی آشنا هستند. در این طرح، دانشآموزان دبیرستانی یک روز از هفته را برای کارورزی به یکی از مراکز صنعتی و آموزشی میرفتند. با روی کارآمدن نظام جدید آموزش متوسطه، پایه چهارم دبیرستان حذف و طرح کاد نیز در سال 1373 کنار گذاشته شد.
در سال 1390، با تدوین «سند تحول بنیادین آموزشوپرورش» بر کسب مهارتها تأکید شد. در بیانیه «ارزشها» و ذیل «ساحت تعلیم و تربیت اقتصادی و حرفهای»، به روحیه کارآفرینی و کسب شایستگیهای عام حرفهای، مهارتی و هنری زمینهساز کار مولد اشاره و یکی از هدفهای کلان سند، تربیت انسانی خلاق، کارآفرین، مقتصد و ماهر در نظر گرفته شده است.
بدین منظور در هدفهای عملیاتی و راهکارها تأکید شده است که دانشآموزان دارای حداقل یک مهارت مفید برای تأمین معاش حلال باشند؛ بهگونهای که در صورت جدایی از نظام تعلیموتربیت رسمی در هر مرحله، توانایی تأمین زندگی خود و اداره خانواده را داشته باشند. همچنین تنظیم و اجرای «برنامه جامع کارآفرینی و مهارتآموزی» برای تمام دورههای تحصیلی، بهویژه دانشآموزان دوره متوسطه، تا پایان برنامه پنجم توسعه، در برنامه درسی و آموزشی، مورد تأکید قرار گرفته است.
و اما یک رویداد مهم در تقویم کشور ما «روز ملی کارآفرینی و آموزشهای فنیوحرفهای» در روز ششم مردادماه و «هفته ملی مهارت» است. هدف از این نامگذاری ترویج فرهنگ مهارتآموزی است و روزهای هفته ملی مهارت متناسب با این هدف نامگذاری شدهاند و در این روزها طرحها و برنامههایی اجرا یا پیگیری میشوند. چرا که تربیت نیروی ماهر و متخصص در حوزههای گوناگون صنعت، خدمات، کشاورزی و هنر، علاوه بر توانمندکردن دانشآموزان در تأمین زندگی خود و اداره خانواده، در سطوح بالاتر به کاهش نرخ بیکاری در شهرها و استانها منجر خواهد شد و در نهایت اشتغال و توسعه پایدار را به دنبال خواهد داشت.
با توجه به اینکه روز و هفته نامبرده در زمان تعطیلات تابستانی دانشآموزان واقع شده، شایسته است آموزشوپرورش تأکید بر این ایام را در دستور کار خود قرار دهد و تمامی مدرسهها، بهویژه مدرسههای دوره متوسطه، به انجام فعالیتهای مرتبط تشویق شوند. بهطور مشخص انتظار میرود این امر در هنرستانهای فنیوحرفهای و کاردانش نمود بیشتری داشته باشد.
بیشک راهکارهایی به این شرح میتوانند در تحقق هدفها و شعارهای هفته ملی مهارت، بهویژه در هنرستانها، نقش داشته باشند:
ـ بهروزرسانی ایده طرح کاد و احیا و اجرای آن در تابستان یا در طول سال تحصیلی؛
ـ توجه عملگرایانه به شعارهای مرتبط با هفته ملی مهارت، با کارورزی و کارآموزی تابستانی هنرجویان؛
ـ دعوت از کارآفرینان برای برنامهریزی کارورزی و کارآموزی تابستان؛
ـ برگزاری نشست هنرجویان با کارآفرینان برتر منطقه و شهر؛
ـ برپایی نمایشگاه و جشنوارههای تابستانه بر پایه تولیدات هنرجویان؛
ـ برپایی رویدادهایی نظیر سخنرانی و مسابقه برای خانواده هنرجویان؛
ـ ارتباط مؤثر با مراکز مرتبط، مانند سازمان آموزش فنیوحرفهای و دانشگاه فنیوحرفهای؛
ـ جلب مشارکت بخش خصوصی در توسعه آموزش مهارتمحور.
هنرآموز گرامی، به نظر شما که مجری آموزشهای مهارتی هستید، چه راهکارهایی میتوانند به تقویت هفته ملی مهارت در حوزه آموزشوپرورش منجر شوند؟ پیشنهادهای خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.
۵۶۴
کلیدواژه (keyword):
رشد آموزش فنی و حرفه ای و کاردانش، سرمقاله، احمدرضا دوراندیش