«آزادکار» (فریلنسر1) یک فرد خوداشتغال است که به جای جذب و استخدام در سازمانها، از مهارت و تجربه خود برای ارائه خدمات و کسب درآمد استفاده میکند. شیوه کار آزادکاری شبیه پیمانکاری است؛ یعنی سازمانی انجام کار یا فروش محصول خود را، با شرایط و دستمزد معین و مدت مشخص، به آزادکار واگذار میکند. در آزادکاری، بهجای اینکه شخص تماموقت و در ساعت مشخص در خدمت یک سازمان باشد، همزمان میتواند با چندین سازمان همکاری و درآمد بیشتری کسب کند. همچنین، آزادکار میتواند در کنار شغل سازمانی، آزادکار هم باشد. سازمانها نیز در سالهای اخیر تمایل زیادی برای همکاری با آزادکارها نشان دادهاند، زیرا همکاری با آنان از هزینههای جانبی مانند بیمه و مالیات میکاهد.
1. معرفی خود با برنامههای مخصوص
در روش اول، خود شخص باید از طریق برنامههای مشخص، وبگاه و صفحات مجازی، مهارتهای خود را ارائه و معرفی کند. آزادکار باید برای خود وبگاه یا وبلاگی مناسب طراحی کند. خود را در آن بهطور کامل معرفی و نمونه کارها و تجربههایش را قرار دهد.
شما هم دیدهاید که بیشتر افراد برای پیدا کردن خدمات موردنیازشان، در وب جستوجو میکنند. آزادکار میتواند از این بستر برای معرفی خود بهترین استفاده را بکند. نکته مهم در ایجاد وبگاه یا وبنوشت، بهروز نگهداشتن آن است.
استفاده از صفحات و شبکههای مجازی نیز بسیار کاربردی است. در عصر حاضر که فضای مجازی بخشی از زندگی انسانها شدهاست، داشتن صفحهای شخصی که بتواند توانمندیها و نمونه کارها را عرضه کند، میتواند ارتباط با دنیای جهانی را بهبود بخشد. در میان این برنامهها لینکدین2 بسیار کاربردی است، زیرا بهصورت تخصصی برای معرفی کسب و کار فعالیت میکند.
2. استفاده از وبگاههای مخصوص آزادکارها
در روش دوم، وبگاههایی وجود دارند که مخصوص آزادکارها طراحی شدهاند. این وبگاهها امکان حضور کارفرمایان و آزادکارها را فراهم میکنند تا با یکدیگر آشنا شوند. آنها به آزادکارها فرصت میدهند تا خود و مهارتهایشان را معرفی کنند و نمونه کارهایشان را در آنجا ثبت کنند تا کارفرمایان بتوانند آنها را بر اساس نیازهای خود انتخاب کنند.
برای آزادکار شدن باید مسیر درست را پیمود تا به قله موفقیت رسید. بنابراین، هر فرد در ابتدا بهتر است:
- مهارت یا مهارتهای خود را که در آن تخصص، مهارت و علاقه دارد، مشخص کند. در مشخصکردن مهارتها باید به بازار کار نیز دقت کند تا متوجه شود کدام مهارت بازار کار بهتری دارد.
- رزومهای کامل از توانمندیها و مهارتها برای معرفی خود تنظیم کند. بهتر است نمونهها و تجربههای کاری او نیز در این رزومه موجود باشند.
- خلاقیت به خرج دهد و در انجام پروژهها نسبت به رقبا متمایز باشد.
- برنامهریزی جامعی برای کسب و کار خود داشته باشد و اهداف خود را بهدرستی مشخص کند. در این زمینه، نوشتن میتواند بسیار کمککننده باشد.
- ابزار لازم برای انجام کار را تهیه کند. شاید در ابتدا برای خرید ابزار نیاز به هزینه باشد، اما با تدبیر و مدیریت میتوان بدون هزینه ابزار را تهیه کرد. بیشترین ابزار لازم برای یک آزادکار، نرمافزار است.
- بازاریابی را بهخوبی یاد بگیرد. لازمه آزادکار خوبشدن این است که بازار را بهخوبی بشناسد.
- خود را به یک نمانام (برند) موفق تبدیل کند. برای نمانام شدن لازم است بهترین خدمات خود را ارائه کند. در همین راستا، داشتن یک نشانواره (لوگوی) زیبا بسیار مفید است.
- از تمام فرصتهای خود بهترین استفاده را بکند؛ بهخصوص در ابتدای راه که نیاز دارد خود را معرفی کند. شاید لازم باشد در ابتدا پروژههایی با مبلغ کمتر را قبول و آنها را پله ترقی تلقی کند.
- مهارت مذاکره را بهخوبی بلد باشند. برای دریافت پروژه، باید بتواند کارفرما را بهخوبی متقاعد کند.
- دانش خود را بهروز نگه دارد. بنابراین، در اوقات بیکاری مطالعه کند و بر دانش خود بیفزاید.
- تلاش کند مشتریانش را از خود راضی نگه دارد. همچنین، لازم است انتقادپذیر باشد و اشکالاتی را که به کار گرفته میشود، بپذیرد و بکوشد آنها را اصلاح کند.
- یک مدیر دقیق برای کار خودش باشد و زمان کار و استراحت خود را از قبل مشخص کند تا بر مبنای آن بتواند تعیین کند چه مقدار کار میتواند انجام دهد و با چند کارفرما میتواند همکاری کند.
- در انتخاب و پذیرش پروژه به وقت توجه کند که آیا فرصت کافی برای انجام آن دارد یا نه! اگر کاری را قبول نکند، بهتر از آن است که آن را بپذیرد ولی نتواند در فرصت تعیینشده تحویل دهد.
- در گزارشنویسی مهارت کافی داشته باشد. در تمام مدتی که پروژه پیش میرود، لازم است گزارش پیشرفت کار را برای کارفرما ارسال کند.
پینوشتها
1. Freelancer
2. Linkedin
وبگاههای مفید:
www.freelancer.com
www.ponisha.ir
www.parscoders.com
www.parsfreelancer.com
www.mankarto.com
٭ درج این نشانیها برای اطلاعرسانی است و به معنی تجویز آنها از سوی مجله نیست.