«مکاترونیک» از آن رشتههایی است که ممکن است اسمش باعث شود توجهت جلب شود و گوشهایت تیز. بعد بپرسی: «مکاترونیک؟ این رشته دقیقاً چیست؟»
مکاترونیک یکی از رشتههای هنرستان و ترکیبی از الکترونیک، مکانیک و رایانه است. خب بگذار همین اول بگوییم که فارغالتحصیلان این رشته در آینده همگذار (مونتاژکار)، تعمیرکار و طراح شبکههای ارتباطی میشوند. حالا اگر فکر میکنی این شغلها از دسته شغلهای مورد علاقهات هستند و ممکن است بخواهی در آینده وارد آنها بشوی، این مقاله را دنبال کن تا با رشتهمکاترونیک آشنا شوی.
مکاترونیک چه رشتهای است؟ و شرط ورود به آن چیست؟
همانطور که گفتیم، مکاترونیک یک رشته هنرستانی است. یعنی زمانی که سال نهم را تمام میکنی باید وارد هنرستان بشوی و در سالهای دهم، یازدهم و دوازدهم در رشته مکاترونیک درست را ادامه بدهی.
حالا سؤال مهم اینجاست: «در کدام درسها چه نمرهای باید بگیری تا بتوانی وارد این رشته بشوی؟»
برای ورود به رشته مکاترونیک، نمرهدرس ریاضی و درس علومت حداقل باید ۱۰ باشد. همچنین در درسهای کار و فناوری و فرهنگ و هنر باید حداقل نمره ۱۲ را به دست آورده باشی. به جز اینها، باید در آزمونهای مشاورهای مدرسه هم امتیاز لازم را به دست بیاوری.
چه کسانی در رشته مکاترونیک موفق میشوند؟
ممکن است حالا با خودت بگویی: من که در این درسها این حداقل نمرهها را به دست میآورم و میتوانم وارد این رشته شوم، ولی از کجا بدانم میتوانم در این رشته موفق هم بشوم؟
اگر خودت را فردی میدانی که:
- مسئولیتپذیر است،
- مهارت مدیریت زمان دارد،
- میتواند منابع را مدیریت کند،
- دقیق است و به ایمنبودن محیط کار اهمیت میدهد،
- توانایی مستندسازی دارد،
پس صلاحیت لازم برای ورود به این رشته را داری و با تلاش و پشتکار میتوانی در این رشته موفق شوی.
در آینده چهکاره میشوم؟
کسانی که وارد این رشته میشوند، در جایگاه «نیروی کار ماهر» یا در جایگاه «کمک فنورز (تکنسین)» میتوانند مشغول به کار شوند.
همانطور که ابتدای این مطلب گفتیم، فارغالتحصیلان رشته مکاترونیک در آینده میتوانند در شغلهای همگذاری (مونتاژکاری)، تعمیرکاری و طراحی شبکههای ارتباطی فعالیت کنند. البته تمامش این نیست. نصب و راهاندازی دستگاههایی مانند دستگاه جوجهکشی و آبگرمکن خورشیدی، جوشکاری، نصب سامانههای برنامهپذیر، نقشهکشی و رسام فنی مکانیک و برق، تراشکاری، فرزکاری، نصب و راهاندازی دزدگیر، دوربین مداربسته، درهای خودکار (اتوماتیک) و برقکاری صنعتی ازجمله شغلهای دیگری است که فارغالتحصیلان رشته مکاترونیک میتوانند وارد آنها شوند.
در مدرسه، در رشته مکاترونیک چه درسهایی میخوانیم؟
اگر به عنوانهای کتابهایی که در هنرستان در رشته مکاترونیک میخوانی نگاهی بیندازی، حتماً بیشتر با فضای این رشته آشنا میشوی. درسهایی که در این سه سال میخوانی شامل این کتابها هستند:
- دانش فنی پایه
- تعمیر و نگهداری تجهیزات گرمایشی و سرمایشی
- نصب و راهاندازی مصنوعات مکاترونیکی
- نقشهکشی فنی رایانهای
- الزامات محیط کار
- نصب و راهاندازی سیستمهای کنترلی مکاترونیکی
- دانش فنی تخصصی
- نصب و راهاندازی تجهیزات هوشمند ساختمان
- نگهداری و تعمیر سیستمهای هیدرولیک و پنوماتیک
- ساخت تجهیزات مکاترونیکی
- کارگاه نوآوری و کارآفرینی
- مدیریت تولید
- ریاضی
- فیزیک
- شیمی
- درسهای عمومی
مهارتآموزی؛ مهمترین اصل در رشته مکاترونیک
میدانی که در نظام جدید آموزشی سبک درسخواندن تغییر کرده است و به جای اینکه همهچیز را حفظ کنی، باید درسها را مفهومی یاد بگیری. این «یادگیری مفهومی» در رشتهی مکاترونیک بسیار اهمیت دارد.
همانطور که از اسم درسها فهمیدی، در این رشته، مهارتآموزی مهم است و به حفظکردن اصول و قواعد خیلی کاری نداریم. برای همین کتابهای رشته مکاترونیک به شکل «کارگاهی» نوشته شدهاند. هدف کتابها و کلاسهای کارگاهی هم این است که دانشآموزان «عملی» بتوانند کاری را انجام بدهند و فقط به داشتن «دانش» اکتفا نکنند.
حالا که با خواندن این مطلب یک تصویر کلی از رشتهی مکاترونیک به دست آوردی، به سؤالهای زیر جواب بده تا بتوانی برای خودت روشن کنی این رشته چقدر به دردت میخورد.
• آیا در پایان سال تحصیلی حد نصاب نمره برای ورود به مکاترونیک را به دست خواهی آورد؟ (بله یا خیر)
• چقدر به درسهای این رشته علاقه داری؟ (از ۱ تا ۱۰ نمره بده.)
• این رشته چقدر با ویژگیهای شخصیتی تو همخوانی دارد؟ (از ۱ تا ۱۰ نمره بده.)
• چقدر به فعالیتهای کارگاهی علاقه داری؟ (از ۱ تا ۱۰ نمره بده.)
جمع نمرههایت: .............................