دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

مقالات

چند فکر بهتر از یک فکر

چند فکر بهتر از یک فکر

من مهسا لطفی، هنرآموز گرافیک رایانه‌‏ای «هنرستان دخترانه نعمت‏‌بخش» اصفهان هستم.

تجربه سال‌ها تدریس به‏‌عنوان هنرآموز هنرستان به من نشان داده است که روش‌‏های متعددی برای آموزش و پویایی هنرجویانم وجود دارد. زمانی که می‏‌خواهم هنرجویان با مباحث تدریس‌شده ارتباط برقرار کنند و همچنین آموزه‌‏هایشان را در آینده به‌طور واقعی در بازار کار و کسب درآمد به کار ببرند، یکی از بهترین راهکارها شرکت‌دادن آن‌ها در فعالیت‌‏های دسته‌جمعی و تعاملی در کلاس است. یکی از راهکارهای من برای افزایش انگیزه هنرجویان و شادابی کلاس گرافیک رایانه‌‏ای، انتخاب موضوعی واحد و مرتبط با مطالب درسی و عنوان‌های استاندارد آموزشی برای برگزاری یک نمایشگاه محدود و کوتاه‏‌مدت است.

صبح شنبه بود و من با انرژی زیادی وارد کلاس دوازدهم گرافیک شدم. چهارشنبه گذشته به بچه‏‌ها گفته بودم که شنبه قرار است اتفاقات خوبی را با هم در کلاس رقم بزنیم. بچه‏‌ها هم همگی با شور و شوق زیاد منتظر شنیدن حرف‌های من بودند. بدون معطلی رفتم سر اصل موضوع که برپایی نمایشگاهی محدود و کوتاه‌‏مدت در هنرستان بود.

موضوع نمایشگاه کلاس را برای هنرجویان توضیح دادم. موضوع طراحی جلد یک کتاب شعر فرضی به نام «عطر نرگس» بود. هر هنرجو می‌‏باید مطابق ایده‏‌ها و آموخته‏‌هایش جلد کتاب را طراحی می‌کرد و هر جا لازم بود، از من یا سایر هنرجویان ایده یا کمک بگیرد تا کار زیباتری به نمایشگاه کلاسمان بیفزاید.

واضح است که طراحی جلد کتاب، علاوه بر مبحث زیباشناسی و جذابیت، بسته به موضوع کتاب و گروه سنی مخاطبان، دارای ویژگی‌‏ها و استانداردهایی است که در کنار خلاقیت و ایده‌‏پردازی باید به دقت در نظر گرفته شود. رعایت همه جوانب در طراحی جلد برای ارائه محصول مطلوب و استاندارد در نمایشگاه، به هنرجویان کمک می‌‏کند مشتاقانه در این حیطه از طراحی تحقیق کنند، بیاموزند و ایده‌‏پردازی کنند.

فعالیت‌‏های تعاملی شامل کارهای متنوعی است که صرفاً هنرآموزمحور یا هنرجومحور نیستند، بلکه هم هنرجو هم هنرآموز به موازات هم درگیر پیشبرد روند آموزش می‌‏شوند. انجام این‌گونه فعالیت‌‏ها فضای بیشتری برای درک عمیق‌تر مطالب و کاربرد آن‌ها همراه با نوآوری می‏دهد و اشتیاق به آموختن را در کلاس می‌افزاید.

بعد از تشریح جزئیات موضوع، همگی به طراحی و پیاده‌‏سازی ایده‏‌هایمان نشستیم تا در نهایت نمایشگاه کوچکی از آثار خلق‏‌شده برگزار کردیم. در این تجربه مهم نیست که کار همه اعضای کلاس در یک سطح و مشابه باشد، بلکه هدف این است که به بهانه نمایشگاه کوچکمان، ایده‌‏ها و خلاقیت‌‏هایمان را به نقد و قضاوت دیگران بگذاریم و اشتیاق به آموختن را بیفزاییم.

طی فرایند طراحی، هر هنرجو جلد کتابش را در کلاس به نمایش می‌گذاشت تا پیش از چاپ نهایی، توسط من و سایر هنرجویان موردبررسی و قضاوت قرار گیرد. نظرات مختلف و اشکالات را یادداشت کند و بعد از تصحیح نهایی، کار چاپ شود. درباره کارها بحث کردیم، نظرات مثبت و منفی را درباره تک‌تک طرح‌‏ها شنیدیم و در یک کار جمعی بیش‌تر و عمیق‌تر از یکدیگر آموختیم. پیرامون شکل (فرم)، معنا و مفهوم اثر خلق‌شده هر هنرجو و در حیطه موضوع مزبور گفت‌وگو کردیم. برپایی نمایشگاه‏ انگیزه خوبی است که هنرجویان هر از گاهی دانسته‌‏ها و ایده‌‏هایشان را به محک بگذارند، از یکدیگر بیاموزند، مقایسه ‌و تحلیل کنند، و پله‌پله تا رسیدن به قله‏‌های آینده و موفقیت گام بردارند.

در نهایت نمایشگاه کوچک کلاسمان را در هنرستان به شکل مجازی و حضوری برگزار کردیم.

۵۹
کلیدواژه (keyword): رشد آموزش فنی و حرفه ای و کاردانش، قلم تجربه، چند فکر بهتر از یک فکر، مهسا لطفی
برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.