من مهسا لطفی، هنرآموز گرافیک رایانهای «هنرستان دخترانه نعمتبخش» اصفهان هستم.
تجربه سالها تدریس بهعنوان هنرآموز هنرستان به من نشان داده است که روشهای متعددی برای آموزش و پویایی هنرجویانم وجود دارد. زمانی که میخواهم هنرجویان با مباحث تدریسشده ارتباط برقرار کنند و همچنین آموزههایشان را در آینده بهطور واقعی در بازار کار و کسب درآمد به کار ببرند، یکی از بهترین راهکارها شرکتدادن آنها در فعالیتهای دستهجمعی و تعاملی در کلاس است. یکی از راهکارهای من برای افزایش انگیزه هنرجویان و شادابی کلاس گرافیک رایانهای، انتخاب موضوعی واحد و مرتبط با مطالب درسی و عنوانهای استاندارد آموزشی برای برگزاری یک نمایشگاه محدود و کوتاهمدت است.
صبح شنبه بود و من با انرژی زیادی وارد کلاس دوازدهم گرافیک شدم. چهارشنبه گذشته به بچهها گفته بودم که شنبه قرار است اتفاقات خوبی را با هم در کلاس رقم بزنیم. بچهها هم همگی با شور و شوق زیاد منتظر شنیدن حرفهای من بودند. بدون معطلی رفتم سر اصل موضوع که برپایی نمایشگاهی محدود و کوتاهمدت در هنرستان بود.
موضوع نمایشگاه کلاس را برای هنرجویان توضیح دادم. موضوع طراحی جلد یک کتاب شعر فرضی به نام «عطر نرگس» بود. هر هنرجو میباید مطابق ایدهها و آموختههایش جلد کتاب را طراحی میکرد و هر جا لازم بود، از من یا سایر هنرجویان ایده یا کمک بگیرد تا کار زیباتری به نمایشگاه کلاسمان بیفزاید.
واضح است که طراحی جلد کتاب، علاوه بر مبحث زیباشناسی و جذابیت، بسته به موضوع کتاب و گروه سنی مخاطبان، دارای ویژگیها و استانداردهایی است که در کنار خلاقیت و ایدهپردازی باید به دقت در نظر گرفته شود. رعایت همه جوانب در طراحی جلد برای ارائه محصول مطلوب و استاندارد در نمایشگاه، به هنرجویان کمک میکند مشتاقانه در این حیطه از طراحی تحقیق کنند، بیاموزند و ایدهپردازی کنند.
فعالیتهای تعاملی شامل کارهای متنوعی است که صرفاً هنرآموزمحور یا هنرجومحور نیستند، بلکه هم هنرجو هم هنرآموز به موازات هم درگیر پیشبرد روند آموزش میشوند. انجام اینگونه فعالیتها فضای بیشتری برای درک عمیقتر مطالب و کاربرد آنها همراه با نوآوری میدهد و اشتیاق به آموختن را در کلاس میافزاید.
بعد از تشریح جزئیات موضوع، همگی به طراحی و پیادهسازی ایدههایمان نشستیم تا در نهایت نمایشگاه کوچکی از آثار خلقشده برگزار کردیم. در این تجربه مهم نیست که کار همه اعضای کلاس در یک سطح و مشابه باشد، بلکه هدف این است که به بهانه نمایشگاه کوچکمان، ایدهها و خلاقیتهایمان را به نقد و قضاوت دیگران بگذاریم و اشتیاق به آموختن را بیفزاییم.
طی فرایند طراحی، هر هنرجو جلد کتابش را در کلاس به نمایش میگذاشت تا پیش از چاپ نهایی، توسط من و سایر هنرجویان موردبررسی و قضاوت قرار گیرد. نظرات مختلف و اشکالات را یادداشت کند و بعد از تصحیح نهایی، کار چاپ شود. درباره کارها بحث کردیم، نظرات مثبت و منفی را درباره تکتک طرحها شنیدیم و در یک کار جمعی بیشتر و عمیقتر از یکدیگر آموختیم. پیرامون شکل (فرم)، معنا و مفهوم اثر خلقشده هر هنرجو و در حیطه موضوع مزبور گفتوگو کردیم. برپایی نمایشگاه انگیزه خوبی است که هنرجویان هر از گاهی دانستهها و ایدههایشان را به محک بگذارند، از یکدیگر بیاموزند، مقایسه و تحلیل کنند، و پلهپله تا رسیدن به قلههای آینده و موفقیت گام بردارند.
در نهایت نمایشگاه کوچک کلاسمان را در هنرستان به شکل مجازی و حضوری برگزار کردیم.