چهکار کنیم تا مریض نشویم و همیشه سالم بمانیم؟
قانون اول: زمان، میزان و نوع خوردنیها را مدیریت کن.
شاید تعجب کنی، اما حفظ سلامتی ما در گروی اجرای این قانون بسیار مهم است که تا وقتی کاملاً گرسنه و تشنه نشدهایم، چیزی نخوریم (حتی میوه، آب، شکلات یا یک قطعه بیسکویت) و تا هنوز سیر نشدهایم، از خوردن دست بکشیم.
البته منظورمان از خوردنی، خوراکیهای سالم و تنقلات مفید است.
پیامبر رحمت و مهربانی، حضرت محمد (ص) فرمودهاند: «معده خانه همه بیماریها و پرهیز، رأس همه درمانهاست.»
یعنی اگر در ورود نوع، میزان و زمان خوراکیها به معده دقت کنیم و از قاطیخوردن و پشت سر هم خوردن پرهیز کنیم و تا زمانی که گرسنه نشدهایم، سراغ یخچال نرویم، میتوانیم معده خود را از شر بیماریها در امان نگه داریم
قانون دوم: تندخوردن غذا و خوراکیها ممنوع است.
هضم غذا از دهان شروع میشود. پس غذا در دهان باید خوب جویده شود و با بزاق کاملاً ترکیب شود. هر چه حجم بزاق ترشحشده بیشتر باشد، هضم غذا در معده بهتر و کاملتر انجام میشود.
حواست باشد که هر لقمه را حداقل 32 مرتبه بجوی. اگر این شیوه را همیشه رعایت کنی که اصلاً مریض نمیشوی. فایده انجام این کار جلوگیری از چاقشدن است. اگر هم از چاقی خود رنج ببری میتوانی با این همین روش ساده و بدون هزینه، لاغر شوی! افرادی که غذا را خوب میجوند، نسبت به افرادی که تندتند غذا میخورند، حجم کمتری میخورند.
قانون سوم: خوردن آب و مایعات همراه غذا ممنوع است.
همان طور که میدانی، اصلیترین عامل هضم در معده «اسید سیتریک» است. نوشیدن آب و مایعات همراه غذا باعث رقیقشدن اسید معده میشود و قدرت هضمکنندگی معده را کم میکند. نتیجه هضم ناقص معده، نفخ، درد، احساس ترشیدگی و سنگینی در معده است. البته اگر عادت کنی لقمههایت را آرام و زیاد بجوی، کمتر به خوردن آب یا مایعات همراه غذا احساس نیاز میکنی.
قانون چهارم: خوردن مایعات یا خوراکیهای خیلی داغ یا خیلی سرد باعث ضعف معده میشود.
شاید نوشیدن یک لیوان آب یا شربت خیلی یخ در گرما، احساس خوبی را در ما به وجود آورد، اما بهترین دما برای نوشیدنیها و خوراکیهایی که وارد معده میشوند، همان دمای بدن است و ترجیح دارد به جای نوشیدن آب یخ (آبی که با یخ ترکیبشده) از آب خنک (حدود 4 تا 10 سانتیگراد) استفاده کنی. اگر نخوردن نوشیدنیها و خوراکیهای خیلی یخ را به شکل عادت در خودت تقویت کنی، میتوانی معدهای قوی داشته باشی.
قانون پنجم: هنگام غذاخوردن، به غذایت نگاه کن.
یادت باشد هنگام غذاخوردن نگاه و توجهت به لقمه و غذایت باشد، نه به تلویزیون، تلفن همراه یا محیط اطرافت! توجه و تمرکز روی غذا و مشاهده آن باعث تحریک اشتها، و درک طعم و مزه غذا میشود که نتیجه یکی از جذابیتهای خوراکیهای سالم و میوهها، تنوع در رنگ، طعم و مزه آنهاست.
جالب است بدانی خدای حکیم خوراکیهای هر فصل را به تناسب نیازهای بدن ما در آن فصل خلق کرده است. به همین خاطر است که حکما توصیه میکنند، خوراکیهای هر فصل را در فصل خودش میل کنید. مثلاً خوراکیها و میوههای فصل پاییز، بیشتر به رنگ زرد و نارنجی هستند که باعث تقویت نظام ایمنی بدن میشود، مانند سیب، گلابی، به، خرمالو، پرتقال، کدو حلوایی، زردک و ...