آموزش رسانهای و به دنبال آن سواد رسانهای، با شیوع همهگیری جهانی کرونا بهسرعت گسترش یافت و آموزشوپرورش شکل و محتوای مجازی به خود گرفت. مدرسههایی که پیش از این، ورود تلفن همراه را توسط دانشآموزان ممنوع کرده بودند، مدرسه را به درون تلفن همراه بردند. کرونا آموزشوپرورش ایران را که روی خوشی به آموزش مجازی نشان نمیداد و آن را حاشیهای تلقی میکرد، چندین گام در عرصه آموزش به جلو پرتاب کرد.
در چنین شرایطی اهمیت و ضرورت درس و کتاب «تفکر و سواد رسانهای» که پیش از این با یک نگاه آیندهنگرانه و تحولی در زمره درسهای اختیاری دوره متوسطه قرار گرفته بود، دوچندان شد. اما اختیاریبودن این درس، نبود معلمان مجرب و آموزشدیده و نیز استقبالنکردن مدیران مدرسهها از این درس از یک سو، و پسافتادگی محتوای کتاب نسبت به تحولات و آرایش جدید رسانهای از سوی دیگر، آموزش این کتاب را در چنبرهای از مسائل و مشکلات عدیده گرفتار کرد.
چنین مسائل و مشکلاتی زمینهساز برپایی میزگردی از سوی مجله «رشد آموزش علوم اجتماعی» با حضور مؤلفان و کارشناسان این حوزه شد. در این نشست، علاوه بر دکتر فریبرز بیات، سردبیر فصلنامه «رشد آموزش علوم اجتماعی»، دکتر بهاره نصیری، دکتر مریم سلیمی و حسین حقپناه، اعضای شورای تألیف این کتاب، دکتر سجاد مهدیزاده، سرپرست حوزه آداب و مهارتهای زندگی و بنیان خانواده و مسئول کتابهای «تفکر و سبک زندگی و مدیریت خانواده و سبک زندگی»، و آزیتا بیدقی، مدرس کشوری کتابهای جامعهشناسی به بحث و بررسی کتاب و ارائه نظرات و دیدگاههای خود پرداختند. گزارش این جلسه را با هم پی میگیریم.
۲۲ اَمرداد ۱۴۰۲