در حال حاضر آموزشهای مجازی و از راه دور محور توسعه آموزشهای الکترونیکی در بیشتر کشورهای جهان است اساس آموزش از راه دور بر استقلال یادگیرنده استوار است. یادگیرنده مستقل با تجربیات و ادراکات خودنظارتی و خودهدایتی، متون دریافتی را تحلیل و دنیای اطلاعاتی خود را میسازد. آموزش الکترونیکی بهعنوان یکی از شیوههای آموزش از راه دور، میتواند علاوه بر رفع محدودیتها، محرومیتها را نیز مرتفع کند. صرفهجویی در زمان، کاهش هزینهها، تبدیل آموزش سنتی به یادگیری سیار با انگیزه، و افزایش کارایی و گسترش عدالت آموزشی، از مهمترین علل رشد و موفقیت این شیوه نوین در توسعه آموزش و یادگیری است.
به گزارش «یونیسف»، ۲۵۸ میلیون کودک و نوجوان در دنیا هنوز نمیتوانند در مدرسه حاضر شوند. ۶۱۷ میلیون کودک و نوجوان نیز سواد پایه، شامل خواندن و حساب کردن ساده را نیاموختهاند. در این میان دختران در وضعیت شکنندهتری نسبت به پسران به سر میبرند. از سوی دیگر، یونیسف اعلام کرده است که در وضعیت کنونی جهان ۲۷ میلیون کودک در مناطق بحرانزده پشت درهای بسته مدرسه ماندهاند، یا روی زمینهای سوخته و ویرانشده مدرسهها سرگردان هستند. در کشور ما نیز وزارت آموزشوپرورش به سبب شیوع ویروس کوویدـ 19 با آموزشهای رسمی تلویزیونی و آموزشهای غیررسمی معلمان در انواع پلتفرمها، بهویژه پیامرسانها و البته با پلتفرم اختصاصی الکترونیکی شبکه اجتماعی دانشآموزی «شاد» سعی کرد، در این خیز بینالمللی همپای دیگر کشورها باشد و مدرسه مجازی را جایگزین مدرسه واقعی کند.
در این مقاله، ضمن معرفی ویژگیهای محیط یادگیری مجازی، به قابلیتهای آن میپردازیم و اهمیت نقش فرهنگ یادگیری در محیط آموزش مجازی و اهمیت ارزشیابی الکترونیکی را در شرایط فعلی که نظام آموزشی با شیوع ویروس کوویدـ 19 مواجه است، مشخص میکنیم.
۲۵ آبان ۱۳۹۹